Bănăţenii vor sărbători de acum înainte, pe 21 martie, Ziua Olteniei!

3213

De acum înainte, în fiecare an la 21 martie, şi în Banat, ca şi în restul ţării, se va sărbători… Ziua Olteniei, autorităţile locale urmând să organizeze, cu această ocazie, manifestări cultural-artistice şi Ştiinţifice.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, evenimentul urmând a fi marcat de autorităţile centrale şi locale prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

Proiectul a fost adoptat cu 213 voturi „pentru”, 30 de voturi „împotriva” şi 25 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 21 martie – Ziua Olteniei, evenimentul urmând a fi marcat de autorităţile locale şi centrale, precum şi de instituţiile publice de cultură din străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile.

Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Potrivit expunerii de motive, „se cuvine să se marcheze ziua de 21 martie – Ziua Olteniei, momentul în care Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti şi coboară pe Podul Calicilor, că fiind Ziua Olteniei”.

22 COMENTARII

  • Viniturile din Banat sunt ungurii, svabii, sarbii. Romanii au fost intotdeauna aici. In ce priveste cetatenii din Romania, iata care este aituatia:
   1. regatenii (muntenii, oltenii, dobrogenii si moldovenii) sunt cetatenii „first-hand” – ei au facut prima Unire si au creat Regatul Romaniei;
   2. ardelenii, care au venit in 1918, ar fi fost cetateni „second-hand”, dar sunt pe acelas nivel cu regatenii pentru ca astazi se poate spune fara indoiala ca visul lui Iuliu Maniu s-a implinit: unirea deplina a Ardealului cu Romania este un fapt;
   3. banatenii, care au venit in 1919, sunt cetateni „third-hand” si mie, cel putin, acestia nu imi inspira incredere deloc, nu cred ca statul roman se poate bizui pe astia.
   Acum iti este clar.

   • Vai, dar ce va place la voi oltenii sa invadati orasele construite de cetatenii second hand (nemti sarbi unguri…) Fugiti ca lacustele din civilizatia voastra maiastra… Stiti sa va bagati peste lucrurile construite de altii si sa le distrugeti, paraziti ce sunteti!!!

    • „cetatenii second hand (nemti sarbi unguri…)”

     Nu ai priceput. Nu sunt cetateni „second-hand”, sunt cetateni „third-hand”.
     Nu a distrus nimeni nicio localitate din Tiganie, a fost o colonizare fireasca, tot asa cum Australia a fost colonizata de europeni (britanici, in special), proces care a trezit reactiile bastinasilor (aborigenii cei mici si negriciosi, inclusiv tribul Origo). Singurul care „a dat cezarului ce-i al cezarului”, ceea ce se cuvine „celor mai banateni dintre banateni”, a fost timisoreanul 100% (nascut, crescut, scolit si trait in Timisoara) Ciuhandu, „primarele care a fost” – la el se refera „gurile rele” ale targului si spun ca ar fi distrus nu stiu ce…

   • fritz spritz cand prazarii venira in Banat gasira pe unii care cica erau sarbi,unguri,svabi, romani adica banateni ( locuitori ai Banatului) . Iara cand prazarii ajunsesera se bagara slugi la Banateni si faceau muncile cele mai grele ( de exemplu faceau carbuni/mangal … iar conform DEX ” vinitura” este : ” – Străin, venetic) adica olteni , moldoveni..etc.. voi ati plecat de foame din regiunile voastre da cacat si ati navalit in Banat… Esti un idiot sa spui ca Banatenii au venit in 1919… Iar ptr cultura ta generala ( aia care se vede ca nu o ai ) ia de aici : http://www.timisoaraexpress.ro/stiri-locale-timisoara/cum-au-colonizat-oltenii-banatul_13288 ….. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bufan … Iar dupa ce ai citit ( sper ca sti sa citesti) poti sa imi spui cine sunt viniturile/scursorile/emigrantii in Banat !!

    • Tarane, nu ai priceput nimic. Cand spun ca „banatenii au venit in 1919” ma refer la faptul ca s-au alipit Regatului Romaniei, au VENIT in Regatul Romaniei. Colonizare a fost tot timpul in regiune, Banatul a fost locuit initial de romani, peste care au venit maghiarii (sositi direct cu acceleratul de Asia), svabii (3 navaliri, incepand cu 1718), tiganii (cei mai importanti banateni astazi), sarbii, bulgarii, slovacii, ucrainenii s.a… si, evident, romanii din alte regiuni. Cine crezi ca erau la ei acasa? Romanii veniti la romani, sau ungurii, svabii si sarbii tai veniti la romani?
     P.S.: „sper ca sti sa citesti” – eu stiu sa citesc, dar tu nu stii („ii”) sa scrii.

     • Banatul nu a fost si nu va fi „acasa” niciodata ptr vinituri ca tine… Si sa stii si tu tampitule ca Banatul a fost „alipit” cu forta regatului-rahatului … „Tampitule” este echivalentul apelativulkui”tarane” pe care l-ai utilizat !

     • catj74: „Banatul a fost „alipit” cu forta regatului-rahatului”

      Cataj74, vorbesti… „rahaturi”, dar asta te caracterizeaza. Banatul s-a unit cu Regatul Romaniei (vinitura nerusinata de neam unguresc sau svabesc ce esti) pentru ca banatenii au vrut – unirea a fost proclamata la Marea Adunare de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918. Istoria ne invata despre cat de „fortati” (cum zici tu) au fost banatenii:

      „În ciuda restricțiilor și impedimentelor de tot felul impuse de trupele de ocupație [Banatul era ocupat de trupele sarbe], mii de bănățeni au răspuns la chemarea Consiliului Național Central și s-au îndreptat către Alba Iulia pentru a lua parte la Marea Adunare care avea să proclame Unirea. Alegerea delegaților a fost un eveniment de mare importanță pentru comunitățile românești. Procesul de alegere a fost pe toate căile împiedicat să aibă loc, iar cei care au reușit să fie aleși, au fost împiedicați să părăsească Banatul. Armata sârbă a patrulat constant granița cu Ardealul pentru a împiedica trecerea bănățenilor în Ardeal. Unul din cele mai păzite locuri era punctul de trecere de la Bouțari. Însăși episcopul de Caransebeș, Miron Cristea, unul dintre vicepreședinții Adunării și viitorul Patriarh al României, a fost reținut o zi și o noapte în gara de la Bouțari, dar a reușit totuși să treacă. Așteptat cu însuflețire la Alba Iulia, a ajuns aici cu o zi întârziere, dar la timp pentru a participa la actul solemn. Delegația bănățenilor a avut în final 359 de membri oficiali, reprezentând toate categoriile sociale și principalele organizații politice, sociale și culturale bănățene. Pe lângă aceștia au participat un număr mare de români bănățeni de pe întreg cuprinsul Banatului. Se estimează că au participat români din cel puțin 255 de localități bănățene. Dar participarea ar fi fost și mai mare dacă autoritățile sârbești de ocupație n-ar fi împiedicat mai mulți delegați să se îndrepte către Alba Iulia, fiind reținuți sau împiedicați să părăsească localitățile de reședință, „călătoria la Ardeal fiind interzisă”. În fruntea delegației s-a aflat o serie de personalități de prim-rang din viața publică a românilor bănățeni, de un șir de delegați din rândurile preoților (printre care și episcopii Miron Cristea și Valeriu Traian Frențiu), zeci de profesori și învățători aleși delegați de satele și localitățile de baștină.”

    • Vezi ca mai e o stire…pe adevarul. Una in care zice ca Timisoara a fost populata cu puscariasii si curvele din Austria. Asta e istoria si civilizatia voastra. Cat se poate de adevarata.

 1. Sa nu fim rai, sunt de bun augur aceste zile de sarbatoare. Probabil ca va veni si randul Zilei Banatului si a altor zone istorice. Aceste sarbatori contribuie la intarirea sentimentului de patriotism local. Important ar fi ca pe langa micii si bericile (mancati-as… 🙂 ) sa primeasca si oarece substanta aceste sarbatori…

  • Da, tacamul va fi „compleCt” atunci cand vor fi multumiti si Regele Ionelas Carpaci, impreuna cu baronii locali Caldaras Becam Zidan si Vasile Tailor Carcareaza, adiica atunci cand se va sarbatorii si Ziua Banatului

   • si tot de atunci din 1919 a inceput declinul Banatului …. „http://glasul-hd.ro/15-decembrie-1938-ziua-in-care-iuliu-maniu-a-dat-cu-bucurestiul-de-pamant/

 2. Hmm , noi bantenii din Banat avem rânduiala cu ruga,negeia,balul izmenelor , kirchweih…Acum că bihorenii au bal,almajenii la fel..Acum bash o zi îi cam mult…Hai sa serbam ziua Banatului!!!!

 3. Comentati toti aiurea. de obicei astia care comenteaza aiurea sunt condusi de olteni, deaia nu tac ei din gura, ca is prea prosti sa devina ei sefi. Olteni nu vor sa fie sefi, ei se nasc sa fie sefi. Toti banatenii „ciuperci” traiesc pe munca sau spatele oltenilor moldovenilor si ardelenilor .

  • Gura prostului adevar graieste, ai dreptate , sclavi ati fost si sclavi ve-ti ramane ptr banateni toate scursurile care ati emigrat in Banat… Daca nu ati fii venit in Banat nici in ziua de azi nu ati fii stiut ce este o franzela… Din aceasta cauza cand ati vazut prima oara o franzela ati mancat-o cu…paine…

   • Iar ai aparut pe aici sa-ti lasi duhorile, vinitura huno-svabeasca? Mars inapoi in grota din care ai iesit! Vinitura primitiva si ignoranta, cei din Sudul Romaniei stiu mult mai multe despre Franta decat stie un prapadit ca tine despre „painea frantuzeasca”. Vai de capul tau, ti-ai si gasit pe cine sa iei peste picior in legatura cu „rafinamentele culinare” frantuzesti tocmai tu, un mancator de varza cu cartofi „à la Boche” in fiecare zi (si un carnat pe care il primeai de la stapanul tau Johann Gergely la sfarsitul saptamanii de corvoada), un obisnuit cu „rafinamentele” nemtesti…

    • da mai gunoi sudist esti si tu o mare „scula” ce sa zic, la voi in sud s-a inventat „cilivizatia”?… Bietii de voi , va compatimesc si va aseaman cu refugiatii din zilele noastre… Pe unde treceti voi nimic nu mai ramane… Muistilor/sudistilor !!

LĂSAȚI UN MESAJ