Bănățeanul care îi provoacă un coșmar lui Maradona și după 30 de ani

74

Pe 18 iunie 1990, România și Argentina încheiau la egalitate, scor 1-1, ultimul meci din grupa de la Coppa del Mondo. La 30 de ani distanță, celebrul Diego Maradona a rememorat partida jucată pe Stadio San Paolo, din Napoli.

După înfrângerea neașteptată cu Camerun, din debutul grupei de la Mondialul din ’90, Argentina a reușit să obțină victoria cu URSS, dar avea nevoie de măcar un punct pentru a rămâne în calculele calificării în optimi.

Ediția 1990 a consemnat participarea a 24 de echipe, astfel că în fazele eliminatorii au avut acces și cele mai bune două locuri 3. Evident, Argentina avea nevoie de victorie contra țării noastre, pentru a fi sigură că merge mai departe, însă trupa lui Ienei a făcut un meci mare, reușind punctul necesar pentru clasarea pe locul secund în grupă. Sud-americanii au mers cu noi la braț în optimi, fiind cel mai bun loc 3.

Maradona a rememorat disputa contra lui Hagi&Co și a rememorat partida jucată „acasă”, pe stadionul unde a scris istorie pentru echipa de club. „El Pibe d’Oro” și-a amintit de liderii naționalei României, menționându-i pe Hagi, Lăcătuș și Popescu drept cei mai de temut adversari.

„A fost multă luptă, foarte fizică şi cu puţin fotbal. Iar la sfârşitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r. Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stângă, mi-a deschis-o cu o lovitură. În a doua repriză, am jucat cu infiltraţii şi puteam face foarte puţin. Dar nu eram nebun să ies. Îmi amintesc că la pauză, Moncho Monzon mi-a spus că vrea să înscrie un gol, iar eu i-am răspuns că la cornere să atace prima bară, pentru că urma să trimit mingea acolo. Şi mulţumesc Domnului, Moncho s-a dus să o caute unde i-am spus. Dar, din păcate, nu am putut păstra scorul şi am fost egalaţi imediat. Am sfârşit morţi şi foarte amărâţi, pentru că a trebuit să jucăm împotriva Braziliei”, a mai scris Maradona.

„Nu, nici vorbă, nu i-am rupt eu glezna! Nu-și amintește bine. Nici măcar un cartonaș galben nu am luat în acel meci. Într-adevăr, am jucat mai dur la început, am avut trei intrări mai în forță, dar nu l-am accidentat, aș fi primit galben.

În orice caz, mă bucur că și-a amintit de mine, mă onorează asta, pentru că a jucat împotriva unor mari fotbaliști ai lumii de-a lungul carierei sale. Făcuse și istorie la Napoli, simțeam cum italienii îl încurajau, dar mă făceam că n-aud nimic. 

Noi am jucat tactic foarte bine atunci, așa cum am pregătit meciul, echipa m-a ajutat foarte mult și pe mine și, în cele din urmă, am reușit să ținem în șah campioana mondială en-titre și să ne calificăm în optimile de finală”, a declarat Rotariu, joi dimineața, pentru Digi Sport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.