Avertisment al ecologiștilor: Termocentrala Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature anual

81

Greenpeace a evaluat impactul emisiilor termocentralei Mintia asupra sănătății, iar rezultatele indică aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului “O evaluare integrată a impactului emisiilor de la termocentrala pe bază de cărbune Mintia din România asupra calității aerului și sănătății”.

Poluarea aerului reprezintă principalul factor de risc pentru sănătatea umană la nivel global și are efecte negative grave asupra ecosistemelor.

Termocentrala Mintia funcționează în prezent fără o autorizație integrată de mediu și fără instalații de reducere a poluării (desulfurare) necesare pentru a fi autorizată, aceasta reprezentând o sursă importantă de poluare a aerului în România, cu potențiale efecte semnificative asupra comunităților și ecosistemelor din jur.

Emisiile de la termocentrala Mintia:
● ridică nivelul de particule toxice și NO2 în aer deasupra localității Mintia și dincolo de aceasta, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace și respiratorii la adulți, precum și infecțiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO2, NOx și praf contribuie la expunerea la particule toxice;
● cauzează ploi acide, care pot afecta culturile și solurile;
● cauzează precipitații radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb și mercur.

„Rezultatele studiului nostru de modelare sugerează că termocentrala pe bază de cărbune Mintia cauzează aproximativ 120 de decese premature pe an prin expunerea la PM2,5 si NO2. Alte efecte includ 13 cazuri de greutate mică la nou-născuți, 50 de cazuri noi de bronșită cronică la adulți pe an și 400 de persoane pe zi care suferă de boli cum ar fi infecțiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrătoare pierdute, din cauza expunerii la poluanții proveniți de la termocentrală. Se estimează că în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii și cardiovasculare atribuite poluării aerului din cauza termocentralei”, arată studiul Greenpeace.

Termocentrala Mintia este a treia cea mai mare centrală termică din țară, cu un total de șase unități și o capacitate de 1285 MW și funcționează fără autorizație integrată de mediu din 2013.

Greenpeace România cere autorităților române prioritizarea producției de energie din surse regenerabile, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și mediul înconjurător.

 

LĂSAȚI UN MESAJ