12.1 C
Timișoara
duminică 23 martie 2025

„Au făcut doar pentru cuibul lor, nimic altceva” Bastionul, bântuit de promisiuni, intră în faza revigorării ample, cel puțin așa promit edilii locali | FOTO-VIDEO

Multe se promit, puține se fac. În România se face mai multă publicitate decât acțiune, asta ne-au arătat anii de după 1989, 35, mai exact, de la Revoluție. Timișoara, orașul libertății, are clădiri emblematice care sunt lăsate în paragină, în voia sorții. Una dintre acestea este Bastionul Theresia, poziționat în centrul orașului, unde am mers și noi în vizită să vedem și să lămurim problemele acestui for al cetății, ce ar trebui rezolvate de Consiliul județean Timiș sau de Primăria Timișoara.

Mizeria, deșeurile, mucurile de la țigări, mușchii și mucegaiul, împreună cu iarba crescută haotic, erau toate la locul lor, nemișcate de pe poziții. Neatinse de parcă asta ar fi normalul. Trecerea timpului a dus la umbrirea frumuseții Bastionului. Nepăsarea și ignoranța celor care au fost la conducere în ultimii ani a transformat acest loc, care are un potential uriaș, după cum spunea președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, într-o imagine parcă din filmele cu fantome sau case bântuite.

Iată ce spun timișorenii, chestionați de „Banatul Azi” pe tema situației de la Bastion:

„Pentru că primarii nu fac nimic, dar lumea merge și votează aiurea. Atât pot să vă spun, ne-a aruncat, din mers, vorbele, o doamnă foarte supărată, se pare, de conducerea orașului.

În primul rând consilierii trebuie să ia inițiativa, să le dea cât de cât un zvâc lucrărilor de reabilitare. Să facă fațada, că e plină de muschi, iarbă, să se facă mai multe vernisaje cu pictură, cu expoziții de artă. Sus, după cum vedeți sunt boscheți peste tot. Acum mulți ani arăta mult mai bine, dar, cu trecerea timpului, nu au mai făcut nimic, vă dați seama că s-a degradat totul. Este o valoare istorică, până la urmă, Bastionul. Trebuia întreținut, nu era cine știe ce de făcut, dar toți care sunt la conducere fac pentru ei, începând cu fostul primar Ciuhandu, până la cei care s-au perindat pe aici după aceea. Au făcut doar pentru cuiburile lor. Sperăm să se implice mai mult măcar noua conducere a județului, ne-a declarat un timișorean.

În 2008 Consiliul Județean Timiș a accesat fonduri europene în valoare de nouă milioane de euro, iar după aproximativ 24 de luni obiectivul a fost readus în circuitul turistic. Azi, în anul de grație 2025, Alfred Simonis promite că își propune să dea mai multă viață acestei zone, să ofere mai multe evenimente culturale și să revigoreze situația.

„Eu stau la sat, ce să vă spun? Circul mai rar în Timișoara, dar pot spune că aici am copilărit. Ar putea să arate mai bine, mai frumos la câte investiții se fac în alte domenii, iar aici unde este monument național. Uitați ce umezeală are acolo jos, ce iarbă! Mai sunt și alte clădiri care arată cam la fel de dărăpănate, nu mai zic nimic — sperăm să le dea Dumnezeu idei ca să renoveze cât mai curând acest loc”, ne-a spus o altă trecătoare pe lângă Bastion.

„Bastionul Theresia a fost construit în seccolul XVIII, după ce armata habsburgică a cucerit orașul, aflat până atunci sub ocupație otomană. El a rămas o mărturie peste veacuri a ceea ce a fost odată cetatea Timișoarei, o mărturie pe care unii au ignorat-o și de care alții și-au bătut joc”, scria Răzvan Idvorean într-un articol publicat în 29 septembrie 2021.

Este una dintre cele mai emblematice clădiri ale Timișoarei, din păcate printre puținele care ne-au mai rămas din perioada habsburgică. Dacă observați, este situat imediat în apropierea clădirii unde își desfășoară activitatea instanțelor, clădirea care o perioadă a fost cunoscută sub denumirea Cazarma Funcționarilor deoarece erau foarte mulți funcționare care-și desfășurau activitatea aici. Spre deosebire de alte orașe din Transilvania, noi am rămas cu puține clădiri emblematice, care dau o notă aparte Timișoarei. Legat de o presupusă reabilitare, ar trebui consultați niște arhitecți serioși care să vină cu soluții pentru că, într-adevăr, clădirea Bastionului este în contrast cu aceste blocuri care au apărut în perioada când dumneavostră erați foarte tânără (n.r.: se referă la autoarea acestui text). Soluții nu pot să le dau eu, că sunt jurist de meserie. Din punctul meu de vedere ar trebui reabilitate toate clădirile vechi care dau o notă aparte orașului. În ceea ce privește amenajările Bastionului, ar trebui redus numărul de cârciumi care funcționează pentru că strică estetica, este mizerie, gălăgie. Acesta ar fi un prim pas, în opinia mea, ne-a destăinuit un alt timișorean, aflat prin zonă.

„Acum depinde de ce vrea primarul, totul este în funcție de ce vor să facă șefii orașului și ai județului. Eu nu prea am intrat în interior, dar aici, pe dinafară, arată urât pentru orașul nostru. Uitați, și aici au lăsat locul ăsta gol, nu există gram de verdeață, a ținut să califice situația un alt timișorean, intervievat de noi.

„Am discutat, de asemenea, cu cei de la primăria Timișoara și cu primarul Dominic Fritz despre reabilitarea, revitalizarea Bastionului Theresia din centrul orașului. Acolo au fost tot felul de idei — am văzut că și unii dintre dumneavoastră ați fost sceptici cu privire la șansele de a reabilita de a revigora acolo activitatea. Avem un plan extrem de ambițios. Știți că Bastionul este împărțit în partea din stângă, cam trei sferturi aparține de CJ, în dreapta, cealaltă bucată de Primăria Timișoara. Ideal ar fi să avem un proiect integrat, să nu avem până la jumătatea tunelurilor ceva și în partea dreaptă altceva, am găsit dialog și un soi de deschidere din partea primăriei. Ne dorim o transformare serioasă, amplă a acestui spațiu, nu văd sensul menținerii acelei foste cafenele în centrul pieței curții interioare. Avem o colaborare cu Universitatea Politehnica, cu cei de la arhitectură, și vom găsi cele mai bune formule pentru a schimba acel spațiu. Ne dorim mai multă activitate, organizarea de evenimente în fiecare weekend, dar ne dorim ca și partea de sus de pe Bastion să fie accesibilă pietonal sau ocupată de cafenele. În funcție de ce ne vor spune specialiștii, ne dorim ca aceea zonă superbă, cu un potențial uriaș, în mijlocul orașului, să atragă turiști, dar și timișoreni. Prin urmare, vom organiza, așa cum vă spuneam, evenimente în fiecare săptămână, cât mai multe pentru a revitaliza Bastionul”, ne-a declarat președintele CJT Alfred Simonis.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :