7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Atenție sporită la folosirea artificiilor

Întrucât folosirea fără măsură și fără supraveghere a pocnitorilor ori a altor materiale pirotehnicie de către copii poate deveni foarte periculoasă, polițiștii fac câteva recomandări bine venite. Pentru a trece cu bine noapte de sărbătoare este nevoie de precauții suplimentare.

Toate materialele ce pocnesc, fac zgomot sau aruncă scântei sunt tot atâtea surse de pericol. Chiar petardele legale și de putere mică pot arde necontrolat și explodează împrevizibil.

„Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. Recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice”, explică polițiștii timișeni.

Folosirea petardelor și artificiilor este interzisă în intervalul orar 24-6, cu excepția evenimentelor locale, naționale sau internaționale, în baza unei aprobări obținută de la autoritățile locale.

Mai este interzisă folosirea acestora la mai puțin de 50 m de imobilele de până la 4 etaje și la mai puțin de 100 metri în cazul celor de peste 4 etaje. Mai mult, nu aveți voie să folosiți petarde sau artificii pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe alei pietonale și în zonele cu aglomerări de persoane.

Este bine de știut că doar materialele din categoria P 1 sunt legale. Dar nici acestea nu sunt lipsite de un oarecare pericol. Este foarte bine să se cunoască următoarele reguli:
– Articolele pirotehnice trebuie să fie procurate numai din unităţile comerciale autorizate în modul stabilit.
– Procuraţi numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea instrucţiunilor de folosire adecvate.
– La efectuarea focurilor de artificii, persoana responsabilă trebuie să se asigure că declanşarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranţa cetăţenilor şi edificiilor din împrejur”,

„Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. Recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice”, trag un semnal cei de la IPJ Timiș.

Amenzile pentru încălcarea regulilor sunt cuprinse între 3000 și 5000 de lei, iar utilizarea petardelor poate fi sancționată și ea.

„Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei”, mai spus reprezentanții legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :