Atenție, ANAF trece la executări silite pe bandă rulantă! Cine va avea direct de suferit.

665

Ministerul Finanțelor a elaborat, într-un document ce urmează să fie preluat printr-o ordonanță de urgență, un set de directive pentru activitatea din viitor a ANAF. Printre altele, ministerul cere ca toți contribuabilii care au înregistrat „o diminuare a obligațiilor fiscale” să fie controlați mai des și mai atent. De asemenea, Fiscul urmează să fie mai agresiv cu executările silite, mai ales în zonele considerate de risc cum sunt tranzacțiile cu automobile second hand, comerțul online sau importurile anumitor bunuri.

Măsurile impuse de Ministerul Finanţelor Publice sunt gândite pentru a creşte gradul de colectare şi a compensa, astfel, scăderile de venituri generate de facilităţile acordate de Guvern.

Potrivit documentului conceput de MFP, vor fi vizate pentru controale toate  societăţile care au un anumit profil de activitate(cod CAEN), considerat cu risc ridicat, inclusiv cele care nu au înregistrat restanţe la plata taxelor.

În acest scop, urmează ca autorităţile să facă o analiză în care Ministerul cere ” includerea cu prioritate a primelor 13 coduri CAEN (debite totale neachitate de peste 50 milioane lei) care contribuie în proporţia cea mai mare la totalul sumelor neîncasate.”.

Principalele prevederi ale documentului MFP:

Monitorizarea în colaborare cu organele vamale a importurilor mărfurilor cu risc fiscal ridicat,

– Verificarea tranzacţiilor constând în tranzacţii intracomunitare cu autovehicule second hand.

– Intensificarea monitorizării activităţilor de comerţ desfăşurate în mediul online şi efectuarea de controale antifraudă

– controale inopinate la contribuabili cu risc fiscal ridicat şi pentru care există un grad ridicat de certitudine în ceea ce priveşte stabilirea de obligaţii fiscale suplimentare de plată.

– Monitorizarea permanentă a tuturor formelor de executare silită a debitorilor.

– Intensificarea controalelor fiscale la contribuabili care au înregistrat o diminuare a obligaţiilor fiscale declarate faţă de perioadele anterioare.

– Îmbunătăţirea analizei de risc şi a selectării contribuabililor pentru inspecţie fiscală prin diversificarea criteriilor de risc folosite în vederea identificării unui grup ţintă de contribuabili, respectiv o ramură economică, un sector de activitate sau de servicii în cadrul căruia au fost identificate diminuări de obligaţii fiscale.

sursa: www.capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ