7.2 C
Timișoara
luni 22 aprilie 2024

Artroscopia de genunchi practicată pe cadavru de bovine, la Timișoara – video

În cadrul celui de-al XVII-lea Congres Național de Ortopedie și Traumatologie din Timișoara, are loc un Wet Lab, un curs hands on pe genunchi de cadavru de bovină.

Medicii rezidenți și tinerii specialiști au putut să își desăvârșească tehnica operatorie, la Centrul de Medicină Experimentală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, notează televiziunea-medicală.ro.

medici ortopezi 3“Scopul prezentului curs este ca medicul care vă operează pentru prima oară să facă prima oară un antrenament pe ceva ce nu face rău, să învețe gesturile de bază și nu numai, într-un mediu în care se poate antrena fără să facă rău pacientului.”, a declarat Radu Prejbeanu, președinte SOROT.

medici ortopezi 6

“Principalul scop este de a învăța tinerii medici rezidenți de a dezvolta abilitățile în artroscopie pentru a le aplica în clinicile în care lucrează. Când faci asta pentru prima oară nu e bine să o faci pe un pacient, pentru că într-o operație condițiile trebuie să fie optime, dar aici ei pot încerca noi tehnici, învață să facă asta și o fac fără frică de eșec, deoarece este o vacă pe care lucrează”, a declarat Michael HIRSCHMANN, Conferențiar doctor, Chirurgie Ortopedică și Traumatologie – Elvetia.

medici ortopezi 2“Astăzi învățăm artroscopia de genunchi, este o tehnică endoscopică, minim invazivă, care tratează o parte din patologia genunchiului. E nevoie de o camera video, de un monitor, de o sursă de lumină și niște instrumente pe care le vedeți în spate și este nevoie de un exercițiu de a ajunge să lucrezi din 3 dimensiuni în două dimensiuni. Practic pe ecranul monitorului tu vezi doar două dimensiuni, lucrezi în realitate în 3 dimensiuni și este nevoie de o anumită tehnică să începi să vezi profunzimea fără să o atingi și acest exercitiu de vedere a camului din 3D în 2D îl fac acum aici și cred că este un lucru benefic pentru rezidenți.

Noi la Timișoara am mai organizat de vreo 6 ori acest gen de cursuri sub egida Societății Europene de Artroscopie. Acum, cu ocazia Cogresului Național, am organizat din nou și pot să spun că în țară am fost primii și suntem la nivel de vârf de lance la nivel de cursuri de artroscopie. și ceilalți au început să facă dar încă ținem stindardul sus, tot Banatu-i fruntea”, a declarat Radu Prejbeanu, președinte SOROT.

Sursa: televiziunea-medicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Politicianul gol

Cât de jos se poate coborî în campania electorală? Ohooo, abisul este nelimitat pentru declinul standardelor! Aflăm de pe pagina de facebook a lui Romeo Dunca,...

Acțiune a polițiștilor locali pentru depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii – 16 persoane identificate, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și...

Citește și :