Armânii s-au întâlnit în „Curtea cu Castan”. Video

325

Festivalul Filmului Central-European a adus la Timişoara peste 50 de filme din nu mai puţin de 19 ţări, majoritatea dintre ele cu mai multe premii la activ. Festivalul şi-a deschis porţile în 3 septembrie şi o să le închidă în 9 septembrie.

Seara de miercuri, 6 septembrie, a fost dedicată armânilor sau ,,aromânilor”, cum mai sunt cunoscuți, în regia lui Toma Enache. „Armân constănţean”, refugiat la Bucureşti şi fugit puţin timp prin Banat, Toma a oferit o seară deosebită publicului, având-o ca invitată pe Elena Jurjescu, cea care a interpretat cântece bănăţene şi armâne. Toma Enache, care mai e şi actor, a recitat la rândul lui câteva versuri în armână.

Întâlnirea a avut loc în „Curtea cu Castan” de pe Augustin Pacha, sub generilcul „Armânii, de la faimoşii Manakia, la Nu sunt faimos…”.

„O întâlnire de suflet cu românii şi armânii din Timişoara, care doresc să audă în limba armânească poezia lui Eminescu, a lui Edgar Poe, a lui Nichita Stănescu, a lui Arghezi, a lui Blaga. I-am spus o întâlnire de suflet fiindcă este o întâlnire de limbă veche, cu rădăcinile noastre, şi atunci pentru cei care vor şi gustă aceste întâlniri vechi vrem să se bucure în seara asta fiindcă la fel este şi filmul documentar, care este o incursiune în lumea armânească de la 1905, de la primele imagini filmate de fraţii Manakia, până în zilele noastre, la primul film vorbit în armână,” a spus regizorul şi actorul Toma Enache.

Zilele festivalului vor continua până în 9 septembrie cu filme, discuţii, dialoguri, lansări de carte, şuiete muzicale, iar gala de închidere va fi în 9 septembrie la orele 21.00 , în Piaţa Libertăţii cu proiecţia filmului ce va fi premiat.

LĂSAȚI UN MESAJ