Arborarea steagurilor din faţa Primăriei, motiv de disensiuni între primar şi prefect

25

Modul de arborare a steagurilor din fața Primăriei Timișoara continuă să creeze tensiuni între edilul șef al orașului, Dominic Fritz (USR) și prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu (PSD). Cel din urmă a declarant, marți, că legea impune un anumit mod de arborare și că astfel, autoritățile locale încalcă legislația.

Prefectura Timș a transmis că „trebuie arborate în permanență pe clădirea Primăriei Timișoara doar: Tricolorul României, NATO, Uniunea Europeană, atât, punct, nu alte steaguri”.

„Le solicităm să ia măsuri de arborare a drapelurilor conform legislației în vigoare. (…) Am cerut să ia măsuri pentru arborarea corectă. Nici măcar arborarea corectă a drapelului României nu era, legea spune clar unde și cum se pune, al câtelea este într-un șir de drapeluri”, a declarat Mihai Ritivoiu. De cealaltă parte, Fritz, după ce a primit o notificare oficială prin care i s-a cerut să modifice aranjamentul steagurile, susține că legea este învechită și trebuie modificată. Refuză să dea jos steagurile țărilor înfrățite Timișoarei.

„Îmi asum această decizie: steagurile statelor cu care Timișoara are relații de colaborare vor continua să fluture în fața Primăriei Timișoara. Ca simbol al apartenenței noastre la marea familie europeană. Și ca dovadă a spiritului multietnic și tolerant al orașului în care trăim. Cer parlamentarilor de Timiș să se aplece asupra legii din 1994, să propună modificarea acestui text de lege și să-l facă conform realităților zilelor noastre”, a scris, pe Facebook, Dominic Fritz.

Potrivit 75 din 1994, „drapele altor state se pot arbor ape teritoriul României numai împreună cu drapelul national și numai c prilejul vizitelor cu caracter official de stat, al unor festivități și reuniuni internaționale, pe cclădiri oficiale și în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.

LĂSAȚI UN MESAJ