Arbitrajul privat – o jurisdicție alternativă VIDEO

229

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș prin Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a României au chemat reprezentanții mediului de afaceri din Timiș la o discuție privind arbitrajul privat.

Întâlnirea de la Centrul de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa a avut loc vineri, 3 februarie, sub forma unui seminar ce a prezentat arbitrajului privat ca o modalitate alternativă modernă de soluționare a litigiilor aflată la dispoziția mediului de afaceri, a autorităților publice și a persoanelor fizice.

Chiar seminarul s-a aflat sub deviza „Arbitrajul privat – o jurisdicție alternativă”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță a scos în evidență efectul pozitiv al rezolvării litigiilor prin această formulă de arbitraj ce funcționează cu succes de mai mult de două decenii la noi în județ. Dar instituția arbitrajului economic are o vechime cu mult peste un secol și jumătate în cadrul relațiilor de afaceri românești. Chiar și în timpul administrației socialiste a existat un for similar ce reglementa litigiile internaționale. Dar mult mai serios au fost reluate aceste practici după anii 90.

În cadrul seminarului, au fost abordate teme de interese major pentru cei implicați în economia zonei.
– Ce este arbitrajul? Care sunt tipurile arbitrajului? Cine poate organiza activitatea de arbitraj instituționalizat și pe lângă cine se poate aceasta organiza? Avantajele și dezavantajele arbitrajului. Această parte introductivă a fost moderată și prezentată de conferențiarul Florin Mangu, președinte Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIAT, alături de profesorul doctor Constantin D. Popa.
– Avantajele arbitrajului instituționalizat față de procedura judiciară-analiză practică explicată pe larg de conferențiar doctor Bazil Oglindă, Vicepreședinte Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
De asemenea au mai fost luate în discuție și următoarele probleme:
– Litigii arbitrabile. Competența Curții de Arbitraj. Hotărârea arbitrală. Executarea hotărârii arbitrale. Efectele hotărârii arbitrale;
– Convenția arbitrală;
– Rolul instanțelor judiciare naționale în arbitraj. Desființarea hotărârii arbitrale;
– Arbitrajul internațional;
– Arbitrabilitatea unor litigii izvorând din contractele administrative;
– Efectele hotărârilor arbitrale străine.
– Conf.dr. Sergiu Popovici
Seminarul se adresează mediului de afaceri, consilierilor juridici, autorităților publice, avocaților, notarilor publici, altor profesioniști ai dreptului, tuturor persoanelor interesate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.