Anul universitar deschis oficial la UPT! Bobocii întâmpinați de dascăli și viitorii angajatori Foto – Video

432

În zona campusului universitar ziua de azi a debutat cu mare forfotă de mașini ce căutau în zadar un loc de parcare. Agitația a fost cu mult mai mare decât ar fi fost în orice altă zi chiar și cu ploaia mocănească și sâcâitoare. Multitudinea de mașini este unul din semnele clare că începe anul de învățământ în universități.

Vacanța de vară a fost lungă și plină pentru cei mai mulți dintre studenți. Pentru unii nu îndeajuns de lungă și chiar se plângeau că ar mai fi fost bună această ultimă săptămână de odihnă. Dar unii dascăli opinează că e mult mai mai bine așa, cu o săptâmână mai repede, decât la data tradițională de 1 octombrie. Unii studenți și-au „umplut” vacanța de vară cu recuperarea materiei pentru a trece restanțele.
Cei mai nerăbdători să umple amfiteatrele au fost, evident, bobocii ce acum intră în anul întâi.

Din cauza numărului foarte mare de tineri ce sunt așteptați la Universitatea Politehnica Timișoara, anul universitar 2018/2019 a început luni, 24 septembrie, decalat la diverse ore și în diverse locuri. De fapt, apoape fiecare facultate și-a organizat propria festivitate cu mai mult sau mai puțin fast și cu invitați aleși unul și unul. A fost un fel de întrecere cine invită personalități cu nume mai sonore din mediul academic sau personalități de marcă.

La evenimentele organizate de facultăți au fost invitate atât personalități publice, specialiști în domeniu, cât și reprezentați ai unor mari companii, cu care Universitatea Poiltehnica are relații de colaborare și care acordă și premii speciale studenților merituoși.

Cei mai matinali au fost dascălii și studenții de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, a cărei deschidere festivă a avut loc de la ora 9.00, la Casa Tineretului. Aici, festivitatea a fost onorată de cuvântul rectorului instituției, prof.dr. Viorel-Aurel Șerban ce a dat asigurări că anii de studenție sunt deneuitat pentru oricine. A mai participat și primarul Timișoarei ca fost rector al Universității, precum și reprezentanți ai conducerilor unor mari companii din Timișoara, cu care Facultatea de Automatică și Calculatoare colaborează.

Tot la ora 9.00 a fost programată deschiderea festivă și la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, în Aula FIH.

De la ora 10.00 au urmat, rând pe rând, deschiderile festive la următoarele facultăți:
Electrotehnică și Electroenergetică unde invitat de onoare a fost însuși Vlădica Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, un demn absolvent de inginerie al Politehnicii. Au mai fost de față numeroși reprezentanți ai firmelor;

Management în Producție și Transporturi, unde a reușit să ajungă și rectorul Viorel-Aurel Șerban, dar și directorul companiei Nestle, Adrian Muntean, fost absolvent de master al facultății;

Chimie Industrială și Ingineria Mediului, invitați directori ai companiilor partenere cu care lucrează de ani de zile facultatea;

La Mecanică au participat cei din anul I de la Ingineria autovehiculelor, Mecatronică şi robotică. În altă sală s-au regăsit cei de la anul I Inginerie mecanică, Ingineria transporturilor, Inginerie industrială, Ingineria materialelor, Ştiinţe inginereşti aplicate.

La fiecare din aceste specializări au fost de față directori de companii partenere, ce deja încercau să vadă în perspectivă câți viitori ingineri vor putea angaja în firmele lor.

Facultatea de Constructii a invitat pe domnul Ralf Krautkramer, Consul General al Germaniei la Timișoara pentru a da o notă de distincție evenimentului.
Deschiderea festivă a anului la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a avut loc începând cu ora 11, iar după mesajele rectorului și președintelui Senatului UPT a urmat un moment mult așteptat. Au fost acordate premiile oferite de companiile partenere.

Tot de la ora 11.00 s-au adunat și viitorii arhitecți la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, invitați fiind președintele Ordinului Arhitecților din România, Drăgan Dragomir, și arhitectul Sorin Ciuraru.

Dat fiind că sunt cea mai tânără facultate din Politehică, Facultatea de Științe ale Comunicării a râmas la urmă. Dar bucuria tinerilor a fost dublată și de entuziasmul dascălilor ce, cu acest prilej, sărbătoresc 25 de ani de la înființare. Invitatul special, consulul onorific al Franței la Timișoara, Cosmin Brânzan, din dubla sa calitate de om de afaceri, dar și de reprezentant al statului francez a promis să continue colaborarea cu tinerii, pentru a facilita contacul cu cât mai multe companii mari pentru practică sau chiar angajarea studenților.

„Anul 2018-2019 pentru facultatea noastră este un an aniversar, deoarece sărbătorim 25 de ani de când în cadrul Universității noastre a fost înființată specializarea de comunicare profesională. Pe parcursul acestor 25 de ani, prin dăruirea cadrelor didactice, prin implicare și devotament, dar și prin interesul studenților am ajuns de la o grupă de aproximativ 30 de studenți la un număr de 550 de studenți înscriși la specializările facultății. Și anume, la specializarea de comunicare și relații publice, la ciclul licență în paralel cu specializarea de traducere și interpretare și de două programe la nivel de master: comunicare în afaceri și comunicare și relații publice în media digitală. Facultata noastră este o facultate tânără, dinamică care oferă foarte multe programe atractive studenților și în timp ne-am făcut un renum eîn acest sens”, a declarat plin de optimism profesorul doctor Daniel Dejica-Carțiș, decanul facultății.

„Principala legătură este, pentru mine, în primul rând, că mulți dintre colegii mei sunt foști studenți de la Științele comunicării, pe de o parte. Pe de altă parte din punct de vedere al unui consul onorific al Franței la Timișoara, după cum și colegii de la Facultatea de Științele Comunicării, am susținut activ și am realizat acest proiect de a aduce un lector nativ de limbă franceză aici la Timișoara. Deci promovarea limbii franceze și dorința ca tot mai mulți timișoreni sau nu neaparat timișoreni, ci studenți din Timișoara să vorbească limba franceză este una foarte importantă pentru mine. Pe de altă parte facem ca acest lucru să se și întâmple”, a conchis Cosmin Brânzan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.