Anticiclonul de Cartea Recordurilor a adus frigul în România. Ce se întâmplă zilele următoare

277

Un anticiclon care s-a format deasupra Europei este atât de mare încât ar putea depăşi toate recordurile acestui secol.

Anticiclonul s-a format în urma masei de aer polar care a pătruns în Europa în ultimele zile, după cum notează sursa citată. Astfel, presiunea atmosferică va ajunge la 1040 hPA, în condiţiile în care presiunea atmosferică la nivelul mării, considerată cea normală, este de 1000 hPa.

Potrivit National Meteorological Agency, o presiune atât de ridicată s-a mai îngreistrat doar în toamna anului 1953. Presiunea atmosferică va scădea începând de joi.

În România, temperatura a scăzut cu 7-8 grade în doar câteva ore, dar prognoza meteo pentru următoarele zile arată că vremea în România se va mai încălzi puţin. „Aşa s-au poziţionat masele de aer. Am avut circulaţii termice care au determinat deplasarea maselor de aer rece dinspre zona de nord a continentului, masa de aer polar, şi au coborât foarte mult către partea de sud a Europei, inclusiv în România. Nu e ceva nemaiîntâlnit, însă diferenţele de temperatură de la o zi la alta au fost foarte mari”, a explicat meteorologul ANM Alina Şerban pentru Digi24.

„Ne aşteptăm la temperaturi mai scăzute decât normalul de la această dată, atât ziua, cât şi noaptea, cu peste 6-8 grade. La noapte, vom avea temperaturi asemănătoare cu noaptea anterioară, temperaturi sub 0 grade în zonele centrale, în zona deluroasă a Olteniei şi Munteniei şi prin Moldova, acolo unde se va produce bruma. Temperaturi scăzute şi în restul teritoriului, în această noapte, 2-4 grade cel mult, 7-8 în zona litoralului, acolo vor fi diferenţele cele mai ridicate”, a completat meteorologul ANM.

Potrivit ANM, de vineri, temperaturile maxime urmează să urce spre valori de 23-24 grade, inclusiv în Bucureşti.

„Vineri, temperaturile maxime vor urca spre 23-24 de grade, chiar şi în Capitală. Şi temperaturile minime vor fi în creştere. Zero grade doar în depresiuni, în estul Transilvaniei. Nu putem spune că mergem însă pe o încălzire. În acest weekend, prognoza meteo în România ne arată că este posibil ca un pasaj să traverseze teritoriul ţării, de la nord la sud. Ne vom mai răci în jumătatea de nord a ţării şi apar precipitaţiile sub formă de ploaie”, a adaugat Alina Şerban.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ