Antena 3, amendată cu 20.000 de lei pentru că i-a numit „nazişti” pe Dan Tăpălagă şi Mălin Bot

148

CNA a amendat joi Antena 3 cu 20.000 de lei din cauza modului injurios în care au fost comentate nişte articole din presă referitoare la telespectatorii televiziunii, spunând despre autorii acestora că sunt „nazişti”, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” din 21 februarie şi a unor ştiri.

Decizia de amendare cu 20.000 de lei a fost luată în şedinta de joi, 7 aprilie, din cauza emisiunii „Punctul de întâlnire” din 21 februarie şi a unor ştiri din 22 februarie, care au preluat fragmente din emisiune.

Televiziunea Antena 3 a difuzat emisiunea de dezbatere „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor, pe 21 februarie, de la ora 19:00, în care au fost abordate subiectele privind decizia de evacuare a sediului trustului Intact, „întâlnirea” televiziunii cu telespectatorii ei şi modul în care a fost comentată vârsta publicului Antena 3, prezent la acea întâlnire din Piaţa Constituţiei.

Moderatorul emisiunii, Radu Tudor, a spus la începutul ediţiei: „Vreau să vă spun, doamnelor şi domnilor, în zilele acestea, în plină efuziune a telespectatorilor noştri, a oamenilor care au fost în Piaţa Constituţiei, au fost lansate campanii mizerabile de intoxicare. Veritabile clone ale KGB-ului finanţate de banii negre ai mafiei băsiste (…)”.

Radu Tudor a mai spus, în cadrul emisiunii, că articolele „postate şi publicate de susţinătorii lui Traian Băsescu, cu Dan Tăpălagă de la Hotnews şi Mălin Bot, de la Evenimentul Zilei” au reprezentat „nişte mesaje de tip nazist la adresa pensionarilor”, adăugând că va depune o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD).

De asemenea, în cadrul emisiunii o voce din off a afirmat „Un alt individ marcat de mentalităţi naziste, un mare băsist, Mălin Bot, de la Evenimentul Zilei, pozează dovada faptului că susţinătorii noştri sunt bătrâni şi bolnavi: au punga cu medicamente Catena, la miting. Cea mai bună replică dată acestor indivizi bolnavi, intoleranţi şi cu o viziune de tip nazist este un bilet primit de la un susţinător Antena 3”.

„(…) Dar dacă vrei să fii securist cretin şi nenorocit, poţi să fii. Nazist nu poţi să fii, poţi să fii dobitoc, securist, poţi să fii sub acoperire, poţi să ai un rucsac cu pietre, poţi să iei bani de la Udrea, poţi să faci ce vrei, dar nazist nu prea poţi să fii”, a fost părerea lui Mircea Badea, prezent în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”.

Totodată, în cadrul ediţiei de ştiri de la ora 10:00 din 22 februarie, Mugur Ciuvică a făcut câteva afirmaţii la adresa articolelor jurnaliştilor Tăpălagă şi Bot: „Este o abjecţie nazistă, în cel mai curat sens al cuvintelor. Şi abjecţie şi nazistă (…) golanii ăştia securişti”.

Consiliul a considerat ca televiziunea a încălcat articolul 40, alineatele 1 şi 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, refritoare la: dreptul la propria imagine, faptul că acuzaţiile de ilegalitate sau imoralitate trebuie susţinute cu dovezi, respectarea principiului „audiatur et altera pars”, interzicerea limbajului injurios.

Amenda de 20.000 de lei a fost propusă de Radu Herjeu şi susţinută de şapte membri: Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu.

Călin Cristea a votat împotrivă, iar Valentin Jucan nu era în sala de şedinţe la momentul votului.

La şedinţa din 7 aprilie au participat nouă din cei 11 membri ai Consiliului.

LĂSAȚI UN MESAJ