ANM: prognoza meteo pentru primele trei luni ale lui 2016, în vestul ţării

119

Două din următoarele trei luni vor aduce, în vestul ţării, temperaturi peste valorile normale ale perioadei. ANM a difuzat o prognoză meteo pentru prima parte a lui 2016. Cum vor fi precipitaţiile?

Prognoza meteo pentru luna ianuarie

Temperatura aerului va avea în general valori apropiate de mediile climatologice în centrul, nordul şi local vestul ţării, iar în rest valorile de temperatura pot fi peste norme. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent.

Prognoza meteo pentru luna februarie

Temperatura medie lunară a aerului se va situa în general în limite apropiate de mediile climatologice, exceptând sud-estul, sudul şi local estul şi vestul ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta în general o tendinţă spre excedent, exceptând estul, sud-estul şi local sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.

Prognoza meteo pentru luna martie

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice în sudul, sud-estul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa, în general în limite normale. Precipitaţiile lunare se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării.

„Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (…) fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs”, a precizat Administraţia Naţională de Meteorologie.

LĂSAȚI UN MESAJ