ANM: În ultimii trei ani s-a accentuat fenomenul de secetă

132

Directoarea ANM, Elena Mateescu, a declarat, marți, că fenomenul de secetă se va accentua, în condițiile în care, în ultimii trei ani, în România temperatura a crescut în medie cu un grad anual, în contextul încălzirii globale.

„În ultimii trei ani temperaturile au crescut. În 2017 cu 1,1 grade față de perioada preindustrială și al doilea an, împreună cu 2015, cel mai călduros an după 2016. De la an la an în România temperatura medie a anului a fost pozitivă, în medie cu un grad. (…) Este posibil ca la sfârșitul lunilor iulie și august să vorbim de accentuarea fenomenului de secetă, pentru că și astăzi aceste zone sunt cunoscute a fi vulnerabile. Zilele cu grade mai mult de 35 de grade, pot crea un disconfort termic accentuat. Trebuie să ne adaptăm cerințelor climatice pe viitor. Pragul de limitare a creșterii temperaturii aerului trebuie să fie operaționalizat prin cercetări specifice”, a afirmat Elena Mateescu, director general la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Reprezentantul ANM a adăugat că după această săptămână de ninsori, precipitații și polei, vremea se va încălzi treptat, urmând ca temperaturile să ajungă spre sfârșitul acestei luni și la 16 grade.

„După 26 martie ne așteptăm ca vreme a să intre într-un proces de încălzire, să înregistrăm valori pozitive, pe 27-29 martie între 11 și 16 la nivelul întregii țări, 15 și 16 grade în sudul și vestul țării”, a completat Mateescu.

LĂSAȚI UN MESAJ