Aniversarea primului tramvai tras de cai din România, la Timișoara: se împlinesc 149 de ani

280

Timişoara este aniversată astăzi pentru una dintre cele mai cunoscute premiere ale sale: tramvaiul tras de cai.

Acum 149 de ani, într-o zi de 8 iulie 1869, a fost inaugurată prima linie de tramvai cu tracțiune animală pe străzile Timișoarei, anul 1869 reprezentând momentul de pionerat al transportului public local. Traseul pe care a circulat vehiculul tras de cai a fost Fabric – Cetate – Iosefin – Gară, fiind puse la dispoziția pasagerilor 5 vagoane trase de 15 perechi de cai, dintre care 3 erau ținute în rezervă.

Vagoanele erau de fabricație austriacă, iluminate cu gaz și prevăzute pentru două clase, mai târziu amenajate diferențiat pentru fumători și nefumători. 30 de ani mai târziu, tramvaiul tras de cai este înlocuit cu cel electric, fapt ce a reprezentat un salt pe linia modernizării transportului comun.

La ceas aniversar, Societatea de Transport Public Timişoara face promisiuni către cetăţeni. Reprezentanţii regiei promit că în curând vom circula în condiții decente. Trebuie înlocuite încă peste 20 de tramvaie vechi, trebuie scăzut tipul de alterare din staţii şi realizate mai multe linii pentru că nu tot oraşul este acoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ