Americanii mută armele nucleare din Turcia în România! Care e reacţia MAE

263

Două surse independente au declarat pentru Euractiv că Statele Unite au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara. Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul român al Afacerilor Externe neagă cu fermitate informația.

Potrivit unui raport al Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece.

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze.

O altă sursă a afirmat că relațiile dintre SUA și Ankara au devenit atât de tensionate, după puciul eșuat, încât oficialii de la Washington nu mai au încredere să lase armele nucleare pe teritoriul Turciei. Aceeași sursă susține că bombele sunt mutate la baza de la Deveselu, din România.

Portalul EurActiv.com scrie că a luat legătura cu reprezentanții ministerului Afacerilor externe din România, aceștia negând cu fermitate informația.

„Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire”, se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com. Astfel de informaţii nu au fost niciodată confirmate în mod oficial. Cu toate acestea se ştie, de exemplu, că multe ţări europene, cum sunt Belgia, Olanda, Germania sau Italia găzduiesc arme nucleare americane.

Decizia SUA de a aduce armele nucleare în România ar putea să creeze noi tensiuni cu Rusia, care a condamnat de la bun început prezența americanilor și a trupelor NATO în partea de est a Europei.

Sursa: Euractiv

LĂSAȚI UN MESAJ