Amenzi de peste 4,3 milioane de lei date anul trecut de ITM Timiș pentru munca la negru

76

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a aplicat în 2019 amenzi de peste 4,3 milioane de lei angajatorilor care au fost depistaţi că foloseau muncitori fără forme legale de muncă, cele mai multe situaţii fiind înregistrate în sectorul construcţiilor, al serviciilor şi al alimentaţiei publice.

„Anul trecut, ITM a efectuat 3.518 controale. Numărul persoanelor care munceau la negru a fost de 550, dintre care 24 au fost cetăţeni străini, veniţi mai ales din Ucraina, Serbia şi Republica Moldova. Principalele domenii de activitate în care s-au găsit neregulile au fost construcţiile, serviciile şi alimentaţia publică, iar valoarea amenzilor aplicate patronilor a fost de 4.361.000 lei”, a declarat astăzi, pentru AGERPRES, şeful ITM Timiş, Petru Kaşai.

În decembrie 2019, în urma acţiunilor întreprinse, poliţiştii de imigrări din Timiş au depistat 10 cetăţeni străini, cinci femei şi cinci bărbaţi din Ucraina, care desfăşurau activităţi lucrative la o societate de panificaţie, fără aviz de angajare. Pe numele acestora au fost dispuse măsuri de îndepărtare de pe teritoriul României, iar la ieşirea din ţară a fost aplicată interdicţia de a intra în ţara noastră pentru o perioadă de şase luni.

„Nu am mers pe întocmirea de dosare penale pe numele angajatorilor, ci s-au aplicat amenzi. În penal se ajunge doar în cazuri de nerespectare a securităţii în muncă”, a precizat Petru Kaşai.

LĂSAȚI UN MESAJ