Ambasadorul american Hans Klemm: Președintele Iohannis a avut o sarcină „dificilă” și a luat o decizie „curajoasă”

193

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a dialogat, luni, cu studenţi ai Universităţii din Bucureşti despre implicarea civică a tinerilor, dar şi despre actualitatea politică românească, apreciind că preşedintele Klaus Iohannis a avut o sarcină „foarte dificilă” în urma demonstraţiilor din noiembrie şi a luat o decizie „curajoasă” prin numirea unui Guvern de tehnocraţi.

„Conducerea politică şi, în mod special, preşedintele Iohannis au avut o sarcină foarte dificilă. Cred că ceea ce a perceput preşedintele Iohannis a fost că oamenii din România vor o nouă direcţie pentru această ţară, iar în această circumstanţă, având în vedere că vor fi alegeri parlamentare anul viitor, el a decis să creeze un Guvern din care să nu facă parte membri ai partidelor parlamentare, ci un grup de experţi democraţi, care să încerce să guverneze ţara pentru anul care vine. A fost o decizie curajoasă. Dacă va fi de succes, cred că ar trebui să aibă susţinerea Parlamentului pentru a lua decizii importante care vor îmbunătăţi administraţia publică în România, pentru a continua lupta împotriva corupţiei, să menţină alianţa României cu NATO, statutul de membru al UE şi parteneriatul strategic cu SUA. Dacă va fi de succes, ar putea imprima o nouă direcţie acestei ţari”, a spus ambasadorul SUA.

El a susţinut că acţiunile care au urmat tragediei din clubul Colectiv au fost însufleţitoare („inspiring”, în limba engleză), în contextul în care zeci de mii de români au ieşit pe străzile Bucureştiului şi ale altor oraşe, „în linişte, în spiritul participării civice”, solicitând ca România să fie orientată spre un viitor mai bun, mai prosper, mai puţin corupt.

„Cred că modul în care s-au desfăşurat demonstraţiile şi cererile articulate în timpul acelor demonstraţii au fost foarte însufleţitoare. Iar consecinţa a fost schimbarea de Guvern. Depinde de România să decidă dacă acele obiective vor fi puse în aplicare de către instituţiile democratice. SUA, în calitate de partener, aliat şi prieten al României, sunt optimiste în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări. Scopul nostru este o Românie puternică, prosperă şi democratică, o Românie care să fie un aliat puternic, un partener şi un prieten al SUA”, a spus Klemm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.