Vor fi interzise reclamele la medicamente pe TV şi radio?

112

Reclamele explicite la medicamente difuzate la TV și radio vor fi interzise, urmare a unui proiect care a trecut de Parlament și va fi transmis spre promulgare președintelui. Argumentul parlamentarilor este că pacienții ar trebui să se adreseze medicului, nu să se trateze „după ureche” în baza celor auzite la radio sau TV despre un medicament.

Actul normativ interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase, difuzata în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune. Orice formă de publicitate, cu excepția celei de acest tip, pentru medicamentele eliberate fără rețetă trebuie aprobată în prealabil de Agenția Naționala a Medicamentelor.

Va fi interzisă și publicitatea la TV și radio pentru farmacii, care induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau un etalon pentru celalalte farmacii, fiind interzise și reclamele la farmacii care reprezintă publicitate mascată pentru medicamente.

Interzicerea reclamelor pentru medicamente și farmacii va reprezenta o lovitură puternică nu doar pentru sectorul farma, dar și pentru veniturile televiziunilor și ale agențiilor de publicitate. În ultimii ani, campaniile de publicitate ale producătorilor și distribuitorilor de medicamente, dar și ale lanțurilor de farmacii, au concurat puternic cu cele derulate de operatorii de telefonie mobilă.

Potrivit unor estimări din piață, publicitatea din domeniul farmaceutic reprezintă peste 15% din veniturile din publicitate ale televiziunilor.

În 2013, bugetul pentru reclame prin toate canalele media la produsele și serviciile medicale a depășit 30 de milioane de euro, nivel depășit și în anii următori, la circa 36 milioane euro în acest an,

LĂSAȚI UN MESAJ