Aman vs. Tonitza

216

Licitațiile de artă organizate în 2015 în România au avut vânzări de peste 4.500.000 de euro, în topul celor mai bine vânduți artiști Theodor Aman devansându-l pe Nicolae Tonitza care s-a aflat pe primul loc în acest clasament timp de trei ani la rând.

Cea mai bine vândută lucrare în 2015 a fost „Natură statică cu căpșuni” de Theodor Aman, adjudecată la 160.000 de euro.

Anul 2015 a însemnat și o serie de premiere pe piața de artă din România — vânzarea la un preț record a unui timbru, organizarea primei licitații de artă vizuală dedicată noului val de artă contemporană românească.

Aman, lider în topul celor mai bine vânduți artiști în 2015

Pictorul Theodor Aman a avut vânzări de 425.132 de euro la cele câteva zeci de sesiuni organizate de casele de licitații din țară în 2015. Potrivit site-ului de specialitate www.tudor-art.com, anul acesta au fost adjudecate 73 de opere semnate de Aman.

Pe locul doi se situează Nicolae Tonitza cu 27 de lucrări cumpărate la suma totală de 342.676 de euro, iar pe locul trei Nicolae Grigorescu cu 12 opere, adjudecate la suma totală de 279.500 de euro.

Următoarele locuri în top zece al celor mai bine vânduți artiști în 2015 sunt ocupate de Ion Țuculescu cu vânzări de 263.300 de euro, Theodor Pallady — 212.650 de euro, Alexandru Ciucurencu — 169.379 de euro, Sabin Bălașa — 166.576 de euro, Ștefan Luchian — 165.149 de euro, Gheorghe Petrașcu — 148.700 de euro, Rudolf Schweitzer-Cumpăna — 108.296 de euro.

Pe primul loc în topul celor mai licitați artiști în ultimele șase luni se situează Horia Bernea, urmat de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Nicolae Vermont, Constantin Piliuță, Iosif Steurer, cel mai bine vândut artist în 2015 — Theodor Aman — situându-se pe locul al șaselea.

Anul trecut, Tonitza s-a clasat pe primul loc în topul vânzărilor la licitațiile din România, cu un total de 577.129 de euro și 39 de lucrări adjudecate. Locul doi a fost ocupat de Nicolae Grigorescu cu 415.400 de euro și 14 lucrări cumpărate, iar locul trei de Corneliu Baba cu 305.379 de euro și 55 de lucrări adjudecate.

În top zece al celor mai bine vânduți artiști la licitațiile din țară pe următoarele locuri s-au clasat, anul trecut, Samuel Mutzner, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu — fiecare cu lucrări vândute la peste 200.000 de euro—, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Iosif Iser — fiecare cu vânzări de aproape 200.000 de euro.

„Natură statică cu căpșuni” de Aman, cea mai bine vândută lucrare în 2015

Casa de licitații Artmark este în 2015 lider atât în ceea ce privește numărul de licitații organizate, cât și în ceea ce privește valoarea vânzărilor. 2015 a adus casei Artmark vânzări în valoare totală de peste 4,5 milioane de euro, în scădere față de anul trecut când a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de euro.

Pentru Artmark, 2015 a însemnat, la fel ca și anul trecut, 38 de licitații de artă plastică, obiecte decorative, bijuterii, obiecte de colecții.

Lucrarea cumpărată cu cea mai mare sumă, în 2015, a fost „Natură statică cu căpșuni” a pictorului Theodor Aman. Opera a fost adjudecată, în septembrie, la un preț record de 160.000 de euro într-o licitație Artmark dedicată marelui artist.

„Natură statică cu căpșuni” ocupă, în prezent, locul al șaselea în topul celor mai bine tranzacționate opere din România.

La aceeași licitație a fost adjudecată și lucrarea „Hora de la Aninoasa” de Aman, pentru 110.000 de euro.

Printre cele mai bine vândute lucrări la Artmark, precum și la licitațiile din România în 2015, s-au mai aflat tablourile „Țărăncuță cu fuior” și „Ciobănaș” de Nicolae Grigorescu, la 85.000 de euro, respectiv 70.000 de euro, „Puritate” și „Cap de copil” de Nicolae Tonitza, la 60.000 de euro, respectiv 58.000 de euro.

Cu lucrarea „Metamorfoză” (adjudecată la valoarea de 65.000 de euro), realizată în cea mai importantă perioadă de creație și doar cu un an înainte de moartea artistului, Ion Țuculescu a obținut în 2015 cel mai bun rezultat din ultimii doi ani. Și tabloul „Les Coquillages” semnat de Țuculescu a fost cumpărat anul acesta la un preț ridicat, de 42.500 de euro.

La casa Alis cel mai bine vândut tablou în 2015 a fost „Anemone” de Ștefan Luchian. Opera, care a participat la Expoziția retrospectivă „Luchian”, organizată de Academia Română sub înaltul patronaj al regelui Carol al II-lea la București în 1939, și a aparținut colecției Ioan D. Nicolau a fost cumpărată în februarie la 67.873 de euro.

Unele dintre cele mai bine vândute lucrări la casa AraArt în acest an au fost „Senzualitate” de Ștefan Luchian (28.000 de euro), „Țigancă cu trandafiri la ureche” de Theodor Aman și „Cafeneaua lui Mamut” de Nicolae Tonitza, fiecare la 22.000 de euro.

Casa Quadro din Cluj-Napoca a organizat în acest an trei licitații — de primăvară, vară și de Crăciun—, printre cele mai bine adjudecate loturi numărându-se „Irene” de Fulop Antal Andor, la 18.000 de euro, și „Autoportret” de Corneliu Baba, la 12.000 de euro.

Lansată în 2013, casa Grimberg a organizat în 2015 doar două sesiuni, după care s-a închis.

Vânzare record pentru un timbru

Anul acesta piața de artă din România a înregistrat un record pentru vânzarea unui timbru. Astfel, piesa de rezistență a licitației „România iluministă — de la Brâncoveanu la Cuza”, organizată în octombrie în Capitală de Artmark, și anume Timbrul Cap de Bour 27 parale din prima emisie, a fost adjudecată pentru suma de 26.000 de euro. Timbrul a devenit cel mai valoros vândut vreodată în România, într-o sesiune.

Timbrul din 1858 are certificat de autenticitate și face parte din primele exemplare tipărite pe teritoriul Țărilor Române. Tirajul inițial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, acestea fiind retrase la sfârșitul lui octombrie 1858.

În România mai există doar 50 de exemplare „Cap de Bour” din prima emisiune, iar valoarea estimată la licitațiile internaționale a unui „Cap de Bour” din valoarea de 27 de parale atinge 100.000 de euro.

Premierele anului

În 2015 a fost organizată în țara noastră prima licitație de artă vizuală dedicată noului val de artă contemporană românească.

Sesiunea „Trending Up: Super Contemporary Romanian Artists”, prima sesiune de artă vizuală dedicată în totalitate noului val de artă contemporană românească, a fost organizată în iulie de Artmark. Trei artiști din cadrul celei de a 56-a ediții a Bienalei de Artă de la Veneția, respectiv Alexandru Mirutziu, Lea Rasovszky și Larisa Sitar, au fost prezenți în licitație. Cei trei fac parte din expoziția colectivă „Inventing the Truth. On fiction and reality”, considerată de publicațiile internaționale de profil una dintre cele mai bine articulate și provocatoare expoziții ale Bienalei.

Tot în 2015, Artmark a pus în vânzare și o sabie de paradă, care a aparținut unei persoane apropiate lui Adolf Hitler. Sabia, prezentă în licitația „România Mare, inclusiv o colecție de arme”, a avut un preț de pornire de 10.000 de euro, însă nu a fost adjudecată.

Carnetul de partid și șapca lui Nicolae Ceaușescu s-au numărat printre cele mai râvnite loturi la licitația „Epoca de Aur”, care a avut loc în martie, la București.

Valoarea carnetului de partid al lui Ceaușescu a crescut în această sesiune de șase ori, prețul urcând de la 300 de euro la 2.000 de euro. Șapca emblematică a fostului dictator a fost cumpărată la prețul de 350 de euro.

După ce Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preempțiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Național, Artmark a anunțat că poate scoate cele două imobilele la vânzare pentru publicul larg.

Tot în acest an, două jumătăți dintr-o lucrare semnată de Nicolae Tonitza au fost scoase la licitație de Casa AraArt.

„O întâmplare fericită a făcut ca, după multe decenii, două jumătăți ce alcătuiesc împreună o trăire și un sentiment tonitzian să se fi reîntâlnit. Lucrarea vandalizată a fost împărțită în două piese care au urmat destine diferite de la inadmisibila lor separare, dar care s-au păstrat într-o stare de conservare bună. Un miracol! Bucuria de a readuce împreună cele două fragmente ale lucrării este nemăsurată și poate cel mai mare cadou pe care munca noastră de cercetare ni-l poate oferi”, afirma istoricul de artă și expert evaluatorul AraArt, Ariadna Zeck.

Lucrarea „Zăpadă pe acoperișuri” de Tonitza a fost evaluată la suma de 6.500 de euro, iar „Iarna pe uliță” la 3.500 de euro.

Anul acesta, Goldart a lansat proiectul ContempL’art, prin care, în 2016, lucrările a cel puțin 150 de artiști vor fi expuse în spațiul galeriei casei de licitații din intr. I. L. Caragiale nr. 1, iar o selecție a loturilor expuse va intra în licitație. Prima expoziție din cadrul acestui proiect a fost „Revolta poporului sirian” a artistei siriene Samar Draie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.