Am putea avea un circuit de Formula 2 aproape de Timișoara! Dar până atunci e bun și un fruștuc sănătos!

508

Ce n-a văzut încă Banatul? Dar cu multă sârguință ar putea să vadă! Un circuit pentru sporturile auto de cea mai nouă generație, ce ar putea găzdui orice fel de competiții de profil până la cele de Formula 2.

Cu destul de mulți ani în urma un grup de investitori francezi din industria concursurilor auto a pus ochii pe zona pitorească din împrejurimile localității Margina. Au făcut măsurători, au luat date și s-au declarat destul de mulțumiți de tot ce oferă dealurile și chiar munții din împrejurimi. Dar… Fiindcă nu se poate la noi poveste fără câte un mare „dar”! Investitorii s-au arătat destul de dezamăgiți că nu există o autostradă până la locul viitoarei piste de concursuri. La ei în Occident este chiar un standard obligatoriu prezența unei autostrăzi lângă locul curselor.

Margina-5

Povestea a căzut atunci pentru o perioadă nedeterminată. Astăzi, cetățenii din tot arealul cuprins între Făget, Margina și satele din jur, fie aflate la stânga fie în dreapta șoselei, se află în cea mai fericită situație. Nu doar că au autostrada în apropiere dar și joncțiunea este cum nu se poate mai bine făcută.

Să sperăm că încă mai este cineva interesat să mai revigoreze acest proiect de infrastructură sportivă. Dacă s-ar realiza așa ceva, ar fi o mare gură de oxigen pentru întreaga economie a vestului județului. Se știe că aici localitățile sunt mai năpăstuite prin depopulare dar și prin lipsa unor proiecte majore de infrastructură.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș, alături de Ionel Costa, primarul comunei Margina și de reprezentanți ai Infocentrului Turistic Margina , au organizat, marți, o întâlnire ce și-a propus să promoveze produsul turistic „Mic dejun la Margina”. Chiar dacă nu este ceva la fel de sofisticat ca un mic dejun la Tiffany, ar putea, în timp, să ajungă la fel de celebru.

Margina-3

Este o provocare adresată tuturor ce doresc un turism simplu ce se întoarce la tradiție și frust. De ce să îmbii turistul cu fileuri de somon că poate e sătul de acasă de așa ceva. Mai bine îi oferi telemea autentică, cașcaval de la stînele din zonă, cozonaci cu nucă ce se află pe dealuri. Să nu uităm magiunul de prune și mierea facută chiar acolo.

„Fruștucul” la Margina este de fapt o incursiune în lumea frumosului simplu. Din inima Timișoarei, direct pe autostradă, ajungeți într-o lume care datează din secolul al XII-lea. O lume a lucrurilor simple și bune, pe care o puteți descoperi pe jos, pe bicicletă sau în căruță. O plimbare la trapul cailor, în liniștea pădurii, dezvăluie celor curioși povestea Bisericilor de lemn din Timiș, istoria locului sedimentată în exponatele Muzeului Satului din Sintești, tradițiile și gastronomia comunei, cu gust așezate în Casa tradițională a familiei Codrea din Zorani. O excursie de o jumătate de zi, care poate fi prelungită un weekend, dacă vă cazați la pensiunile din zonă. Cu șansa de a descoperi în plus tradițiile olăritului de la Jupânești, Muzeul Traian Vuia sau frumusețile naturale dintre Valea lui Liman și Lacul Surduc. Iar celor și mai plimbăreți, Lugojul le poate împlini orice dorință.

Traseul excursiei din 27 aprilie

margina-2Se pleacă în căruțe din fața Infocentrului Turistic din Margina, unde se servește un mic dejun tradițional (jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, unsoare pe pâine cu boia, ou fiert, miere de prună( magiun după graiul locului ), lapte de vacă, brânză de vacă, cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună).
Prima oprire se face la Muzeul Satului din Sintești unde domnul învățător Emil Mert ne va prezenta cele peste 100 de exponate. Este vorba despre obiecte tradiționale locale precum îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale (prin anii 1950 au existat o fanfară și un cor renumite în Sintești), care amintesc despre istoria locului. Apoi, cu un popas surpriză, ne îndreptăm spre Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea. Mai departe, traseul duce – peste deal – spre Biserica de lemn din Groși și se încheie cu un popas la Stâna lui Ovidiu Crișan, unde se va servi un prânz ca la stână (mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună). Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina, iar excursia se încheie de unde am plecat, în fața Infocentrului Turistic din Margina.

Traseul propus se poate face și pe jos sau pe bicicletă. Pentru cei care doresc să rămână mai multe zile în zonă a fost realizată o listă a posibilităților de cazare. Între obiectivele ce mai pot fi vizitate în areal se numără Muzeul Traian Vuia, Lacul Surduc – unde se pot face drumeții sau plimbări cu bicicleta, se poate vizita Vatra de olari de la Jupânești, se poate încerca o masă la tradiționala Ana Lugojana și, binențeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice.

Distanță traseului 18 kilometri (dus-întors varianta simplă). Cine vrea poate lungi traseul cat dorește. Durată excursie: 4-5 ore.

Delia Barbu, de la Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT), și Ionel Costa, edilul comunei, promit că va fi doar începutul multor surprize plăcute. Până vin mașinile de Formula 2 sunt încă bune și căruțele noastre tradiționale. Măcar nu fac atâta gălăgie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.