Alb-violetul celor două Cupe

173

În cei nu mai puţin de 96 de ani de existenţă, Poli Timişoara n-a impresionat deloc la capitolul trofee. Doar două Cupe ale României, nici un titlu, cinci locuri 3 în campionat (plus cele două locuri 2 ale perioadei Marian Iancu, dar aceea n-a fost Poli), câteva participări în eurocupe. Atât. Specialitatea clubului poate fi, deci, considerată, Cupa. Adjudecată în 1958 şi 1980.

În 1958, clubul se numea Ştiinţa, nu era încă în alb-violet şi e astăzi considerată ”echipa de aur”. A tras la titlu până în ultima etapă, dar n-a terminat decât pe 3, la egalitate de puncte cu primele două clasate! În Cupă, finala a disputat-o cu Progresul (ulterior FC Naţional, acum dispărut). În campionat, cu doar câteva zile înainte, Progresul zdrobise Ştiinţa cu… 7-0! Însă în Cupă lucrurile au stat altfel. Cădariu a înscris, s-a terminat 1-0 pentru timişoreni şi trofeul era pe Bega. La Ştiinţa jucau Ghiţă Codreanu, Florescu, Cojereanu, Boroş, Ciosescu, iar antrenor era Dincă Schileru. La ”bancari”, antrenaţi de ex-internaţionalul venusist Lupaş, nume grele, precum Titus Ozon, Karikas şi fostul polist Dinulescu.

În 1980, Poli termina abia pe 10 în Divizia A. A ajuns însă în finala Cupei, contra Stelei. Similitudine, în urmă cu ceva timp, Steaua zdrobise Poli, în campionat, cu… 7-1! Roş-albaştrii din Ghencea aveau o trupă de clasă, care pierdea titlul la golaveraj în faţa Craiovei ce va deveni Maxima. Jucau la echipa antrenată de ”Profesorul” Constantin staruri precum Sameş, Vigu, Tudorel Stoica, Liţă Dumitru, Puiu Iordănescu, Marcel Răducanu. Aur ca la turci! La Poli, responsabil tehnic era Jackie Ionescu, iar în teren se aflau, printre alţii, Radu Suciu, Păltinişanu, Şerbănoiu, Vişan, Dembroschi, Stelică Anghel, Nedelcu II. Steaua a deschis scorul, apoi Adi Manea îl provoacă pe Răducanu, acesta muşcă momeala şi Rainea îl elimină. În 10, Steaua va pierde teren. Cu puţine minute înaintea pauzei, Vio Vişan prinde un şut şi egalează. Nici un gol în partea secundă, se intră în prelungiri. Corner executat de Imi Dembroschi, cap Dan Păltinişanu, 2-1 şi Cupa e la Timişoara…

În această primăvară, ACS Poli are șansa cuceririi Cupei României!

LĂSAȚI UN MESAJ