Alina Gorghiu este critică vis-a-vis de cei ce se află la guvernare-video

233

Senatorul de Timiș al PNL, Alina Gorghiu, a făcut câteva precizări privind activitatea din parlament a formațiunii dânsei și a opoziției în general.

Câteva lucruri care țin de activitatea legislativă și ce va face partidul în acestă sesiune parlamentară ce începe acum sunt importante de a fi aduse în fața alegătorilor.

Ce se întâmplă cu legile justiției, este o întrebare la zi ce preocupă multă lume. Fiindcă lumea, în momentul acesta, nu știe foarte clar poteca pe care o va lua. Până acum sunt două legi deja întoarse în Parlamentul României. Urmează la începutul lunii februarie să se ia o decizie de către Curtea Constituțională despre o a treia lege (317). După cum a fost argumentată sesizarea în fața Curții, probabil că va fi o a treia lege care se întoarce în Parlament pentru a fi rediscutată. Sunt critici punctuale pe textul legii, motiv pentru care comisia specială va pune în discuție acele texte.

În opinia doamnei senator și a multor colegi cu care a stat de vorbă, articolele declarate neconstituționale pot fi (în urma unei dezbateri serioase) modificate astfel încât la final să nu mai fie niște legi ale justiției atât de periculose după cum opinează liberalii.

Deci dacă PSD va accepta modificarea articolelor în direcția celor menționate de Curtea Constituțională, și dacă va ține cont de opțiunea PNL de a avea avizul comisiei de la Veneția înainte de adoptarea în Monitorul Oficial, Alina Gorghiu, personal, crede că aceste legi pot fi unele echilibrate. Rămâne de văzut dacă PSD va avea înțelepciunea să discute cu sistemul judiciar și cu opoziția în lunile ce vor urma.

Dar daca vor continua să existe vicii de neconstituționalitate probabil nu vor fi gata aceste legi ale justiției în formă finală în acest an. Procedura este destul de complexă. După adoptarea în Parlament se va face din nou o sesizare la C. C. și povestea va continua tot așa. Din acest motiv, accentul acestui an nu va cădea pe controversatele legi ale justiției, din punctul de vedere al PSD, ci pe modificările la Codul Penal și ale Codului de Procedură Penală. Dar având modelul legilor acum contestate și calendarul de desfășurare, senatoarea Gorghiu este dispusă să facă un pariu că PSD va da o Ordonanță de Urgență, referitor la Codul Penal. La noi, instituția Ordonanțelor de Urgență nu este vreo noutate în activitatea PSD care le consideră absolut prioritare în unele cazuri. Dar, în acest caz, nervii coaliției de la putere PSD-ALDE vor ceda foarte repede, iar într-o lună sau două va apărea acea ordonanță ce va „rezolva problema” multor lideri PSD.

La noi se tot vorbește despre justiție, dar în toate opțiunile românilor, pe primul loc se află situația și securitatea locului de muncă și nivelul salariului.

Până la acest moment există un mare grad de incertitudine. Nimeni nu știe ce salarii vor scădea în luna februarie. Până acum au fost trei miniștri de finanțe care au ratat pe rând șansa de a da promisa Ordonanță de urgență referitoare la deja celebra declarație cu numărul 600. Acesta este doar amânată până la 15 aprilie când circul va reîncepe. Dar termenul primei plăți este tot pe 15 martie. Sunt deja 20 000 de oameni afectați de această declarație.

O altă problemă serioasă depistată de Gorghiu în această perioadă este scăderea de salarii prorocită de Olguța Vasilescu ce va merge până la 40 de procente. Dar nu se știe exact cine vor fi afectații și în ce măsură vor fi modificate veniturile lor. În domeniul justiției, se știe însă că vor exista cam opt mii de persoane ce vor pierde câte 500 de lei.

Din toate aceste motive, Alina Gorghiu cere demisia celor incompetenți din actuala guvernare pentru a lăsa loc celor ce au habar despre actul de guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ