Ajunul Crăciunului pe rit vechi, celebrat la Timișoara. Diseară se aprinde badnjakul

966

Zeci de mii de credincioşi pravoslavnici din judeţul Timiş se pregătesc să întâmpine Crăciunul pe stil vechi. Cel  mai așteptat moment este în Ajunul sărbătorii, duminică seara, atunci când în curţile bisericilor lor vor participa la ritualul arderii trunchiului de stejar, Badnjak.

La Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara, trunchiul de stejar va fi aprins la ora 17:00, după care va urma vecernia. Flăcările butucului simbolizează lumina pe care Mântuitorul o aduce în lume, iar cu cât flăcările sunt mai înalte, cu atât iertarea primită de la Dumnezeu este mai mare şi pravoslavnicii cred că vor avea un an mai bun.

La plecare, credincioşii primesc de la preot legături din crenguţe de stejar cu paie, pe care le duc acasă după ce le colindă prietenilor.

De Crăciun, sârbii pregătesc ‘cesniţa’, o plăcintă cu multă nucă și miere în care se pune un ban, pentru ca noul an să fie blând, dulce şi îmbelşugat. În meniul de Crăciun se mai regăsesc preparatele din peşte, purcelul la proţap şi plăcintele cu fructe.

Luni, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara va avea loc un concert de colinde tradiţionale.

Credincioşii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc acum Crăciunul, sărbătoarea fiind decalată cu 13 zile faţă de ceilalţi ortodocşi, pentru că nu au acceptat trecerea, în 1924, la calendarul gregorian, decizând să rămână la cel iulian.

sursa – radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ