12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Agenții economici, informați în legătură cu noile modificări legislative intrate în vigoare în 2019 FOTO-VIDEO

Sala Europa din cadrul Centrului Regional de Afaceri Timişoara a fost din nou gazdă a unui nou seminar de informare şi consiliere a agenţilor economici, unde au răspuns întrebărilor reprezentanţii DSVSA, ANPC şi DSP Timiş, iar tema abordată a constat în Proceduri, Contravenţii, Sancţiuni.

Discuţia a constat în : cunoaşterea normelor legale pentru evitarea contravenţiilor şi consilierea agenţilor economici din punct de vedere ANPC, prin cunoaşterea legislaţiei de către aceştia.Au avut loc discuţii de informare de la agenţii economici către ANPC, dar şi invers, unde ANPC a răspuns întrebărilor acestora, la neclarităţile avute pentru ca legislaţia să nu fie încălcată.

Pentru ca agentul economic să nu greşească şi să facă ilegalităţi, petru ANPC este o prioritate să il inforneze şi să îl consilieze pe acesta pentru a nu fi sancţionat.Trebuie să existe o cunoaştere aprofundată a normelor legale pentru ca agentul economic să evite a se mai lovi de astfel de nereguli. ANPC oferă consiliere gratuită la solicitare la orice problematică ce ţine de ANPC, referitor la activitatea agentului economic

În discuţiile avute s-au mai luat în calcul și condiţiile de autorizare şi de înregistrare a unităţilor de producţie a agenţilor economici. Motive de discuţie există, datorită faptului că populaţia se loveşte de destule probleme, cum ar fi lipsa forţei de muncă datorită plecării masive din ţară. În Timiş chiar există un aflux de populaţie, atât a celor care se stabilesc în Banat, dar şi a celor ce tranzitează judeţul doar pentru o scurtă perioadă.

Timişul are o viaţă economică foarte intensă şi de o mare amploare faţă de alte judeţe din ţară, dar există şi sincope în găsirea unui loc de muncă bine plătit. Nu numai Timişul, ci şi întreaga ţară se loveşte de forţa de muncă, care fluctuază continuu, în unele zone existând o lipsă acută a mânii de lucru, în altele existând prea multă forţă de muncă.

Pentru DSP, punctul forte este sănătatea populaţiei, şi de această sănătate nu depinde doar de ceea ce mâncăm, ci şi de aerul ce îl respirăm. Lipsa unui drum de centură al oraşului duce la mai multe maşini în oraş, multe dintre ele fiind de mare tonaj, ceea ce afectează foarte mult calitatea aerului.Lipsa specialiştilor din DSP, reduce la jumătate numărul controalelor ce ar trebui să aibă loc la agenţii economici, controale ce ar preveni unele nereguli pentru a nu se ajunge la amenzi sau la suspendarea activităţii.

„Acest eveniment vine în sprijinul tuturor agenţilor economici, neexistând vreun domeniu de activitate unde să nu fie nevoie de cele trei instituţii. Noi organizăm seminarii pentru informare şi instruire, datorită protocolului ce îl avem cu Instituţia Prefectului Timiş şi cu Consiliul Judeţeanprin serviciile deconcentrate. (…..) Dacă nu facem prevenţie, atunci ce? Noi îi spunem informare şi prevenire privind legile asupra noutăţilor legislative naţionale şi europene.

Mai întâi este prevenţia prin care putem scăpa de sancţiuni şi de amenzi, pentru că dacă în sală, fiecare dintre cei prezenţi aici li se vor aduce aminte acestor operatori economici ce trebuie să facă pentru a lucra în spiritul legii cu siguranţăîşi vor putea pune la punct toate documentele şi vorafla de ceea ce mai au nevoie” a spus Florica Chiriţă, preşedinte executiv a CCIA Timiş.

La cele cinci seminarii care au avut loc de la începutul anului şi până în prezent au participat aproape 500 de operatori economici, din toate breslele, nu doar cei ce au alimentaţie publică şi comerţ, deoarece de fiecare dată există câte o informaţie în plus care vine în ajutorul acestora.

Mihaela Păunescu

Alte subiecte :

Citește și :