ADR Vest a dat bani pentru dezvoltarea firmelor, IMM-urile încă sunt așteptate. FOTO-VIDEO

558

11 microîntreprinderi din Regiunea Vest au semnat contracte de finanțare în cadrul Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

Azi, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), a avut loc semnarea a încă 11 contracte de finanțare cu microîntreprinderi din Regiunea Vest pe lângă primele 17 astfel de contracte care au fost semnate săptămâna trecută. La eveniment au participat reprezentanții firmelor care vor beneficia de finanțare. Din partea agenției, actele au fost iscălite de directorul general al ADR Vest Sorin Maxim.

Finanțarea nerambursabilă obținută de aceste microîntreprinderi este acordată în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa prioritară 2 „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 2.1 „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”, Operațiunea A. -Microîntreprinderi.

Majoritatea dintre aceste firme mici care vor primi finanțare activează în sectoarele de producție și servicii, cum ar fi: construcții, industriei prelucrătoare, dar și în domeniul serviciilor de arhitectură, inginerie și editare.

Prin implementarea acestor proiecte se vor achiziționa echipamente, inclusiv programe informatice, ce vor contribui la creșterea competitivității economice, la dezvoltarea de noi produse sau servicii, precum și la crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, o parte dintre aceste proiecte vizează și construirea sau modernizarea spațiilor în care își desfășoară activitatea.

Proiectele contractate cumulează o valoare totală de 2,27 milioane euro, finanțarea nerambursabilă fiind de 1,52 milioane euro (la cursul Inforeuro de 4,566 lei/euro). În cazul acestor proiecte, contribuția medie a solicitanților de finanțare a fost de aproximativ 20% din valoarea eligibilă a unui proiect, iar valoarea finanțării nerambursabile trebuia să fie de maxim 200.000 euro.

În opinia directorului Maxim, faptul că solicitanții au depus din fonduri proprii 20 la din total, cu toate că ar fi fost suficient doar 10 procente, este un semn de seriozitate în afaceri. Vor să dezvolte firma, nu doar aleargă după fonduri.

Apelul de proiecte în cadrul căruia au aplicat cele 11 microîntreprinderi a fost de tip competitiv (finanțarea este acordată în baza punctajului obținut de fiecare proiect și în limita bugetului alocat), iar perioada pentru depunerea proiectelor a fost 27 iulie 2016 – 4 mai 2017 (ora 12:00). În această perioadă, au fost depuse 364 proiecte cu o valoare a finanțării nerambursabile de 56,33 milioane euro – valoare ce reprezintă 204,39% din alocarea regională pentru acest apel de proiecte (alocarea regională este de 27,56 miloane de euro).

În Regiunea Vest, au fost semnate până în prezent 28 de contracte de finanțare pentru proiecte dedicate microîntreprinderilor cumulând o valoare a finanțării nerambursabile de 4,08 milioane euro.

Pe lângă cele 28 de proiecte contractate, 244 de proiecte se află încă în etapa de evaluare sau precontractare iar 92 de proiecte au fost respinse sau retrase.

Dintre aceste firme, cele mai multe sunt din județul Timiș în număr de șase, trei din Arad și câte una din Caraș-Severin și Hunedoara.

Pentru microîntreprinderi nu mai sunt fonduri pe anul în curs. Dar se mai pot face proiecte și obține bani la alte categorii cum ar fi la IMM-uri. Iar la acestea se pot obține până la un milion de euro.

Ca dovadă concretă că beneficiarii se gândesc bine și cu proiecție în viitor este și exemplul firmei Bielectro Tm ce dorește să achiziționeze un utilaj nacelă pentru lucru la înălțime și un mic excavator, tocmai fiindcă există în oraș nevoia de a îndepărta cablurile și de a le îngropa așa cum prevăd cerințele oficiale de mulți ani. Iată că un investitor bagă aproape o jumătate de milion de lei venind în întâmpinarea problemelor tergiversate de autorități.