0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Activitatea REVISAL trebuie să fie de o transparență totală

După un sistem mai vechi dar funcțional în totalitate, de-a lungul a multor decenii, orice angajat avea o formă de evidență a activității sale. Aceste acte oficiale se numeau cărți de muncă și arătau cu multă precizie ce a lucrat, cât timp, ce leafă lua un om ce presta o muncă cu forme legale. Sigur, totul ținea și de corectitudinea funcționarului ce se ocupă de ordine în aceste documente.

După trecerea în epoca electronicii și a digitalizării a apărut necesitatea de a urmări acest parcurs profesional al unui angajat dar de data aceasta într-un mediu on line. A apărut portalul numit REVISAL (Registrul General de Evidență al Salariaților) ce este administrat de Inspecția Muncii din România. Oricine ar trebui să poată accesa acest portal și printr-o parolă proprie să poată verifica toate inscrierile făcute de angajator și corectitudinea lor. Prin accesarea în mod gratuit și fără multe formalități s-ar putea face un autocontrol al istoricului angajatului pe toată perioada de muncă activă. Ar dispărea multe din suspiciunile legate de corectitudinea unor angajatori care eludează legea sau dau salarii mai mici decât cele cuvenite.

dezbatere revisal (1)

Tocmai despre facilitatea de a intra în acest portal si despre fragilitatea lui în cazul în care se defectează ceva a avut loc dezbaterea inițiată de Academia de Avocacy prin programul de cooperare elvețiano-român sub titulatura de „Revisal-Open Data, certitudinea istoricului de mincă mai aproape de angajat”.

Dar se pune o întrebare: în realitate câți din lucrătorii români sunt conștienți de valoarea acestui portal Revisal pentru evidența datelor de muncă? Un alt aspect grav este al celor veniți de peste hotare, cu forme legale, care sunt amăgiți cu multe promisiuni dar, din neglijența angajatorului sau chiar din cauză de rea voință, nu li se mai fac contracte legale de muncă. Ei cunosc foarte puțin legile de la noi, Nu știu suficient de bine nici limba și se trezesc în postura de a fi expulzați pentru că au lucrat la negru fără a avea nicio vină. Ei credeau că lucrează legal.

REVISAL (3)

Toate aceste aspecte și multe altele au fost ridicate de participanții la dezbaterea moderată de Radu Nicosevici care a pledat pentru o transparență totală în aceste relații.
Corina Dragomirescu a făcut o introducere în problema accesului la datele personale și a insistat pentru o debirocratizare a relațiilor dintre clienții și cei ce gestionează date de un astfel de interes.

A fost doar o primă întâlnire, care ar mai putea avea și alte episoade pentru a propune noi idei despre funcționarea Revisal. La discuții au mai participat reprezentanți de la Instituția Prefectului, Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoara dar și reprezentanți ai mediului economic, academic și de la inspectoratul Teritorial de Muncă. Inițiatorii spun că orice noi sugestii care ar îmbunătăți activitatea dar și relațiile dintre mediul de afaceri și forța de muncă ar fi de bun augur. Ar face ca acest mecanism să fie cât masi funcțional și să nu se inece în stufărișul birocratic.

Alte subiecte :

Citește și :