Activitate dinamică la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură în prima parte a anului

53

Unul din motoarele extrem de active ale dinamicii economice a Timișului este, neîndoielnic, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului. Așa cum este deja o veche obișnuință, la finalul unui semestru de activitate, instituția dă seama de toate cele întâmplate în plan economic.

O sinteză a acestor fapte este greu de prezentat în câteva cuvinte. Activitățile în care au fost implicați membrii CCIAT sunt atât de diversificate și de complexe încât ar acoperi o multitudine de pagini. Dar foarte pe scurt este de remarcat că trendul ascendent observat în ultimii ani continuă.

Prin prisma Axelor strategice aprobate pentru perioada 2014 – 2021 CCIAT a acționat în următoarele domenii:
A 1 ˂Servicii˃ CCIAT – Facilitator de creștere economică, competitivitate, inovare;
A 2. ˂Reprezentarea˃ CCIAT-Contributor major la îmbunătățirea infrastructurii de afaceri, dezvoltarea de politici economice regionale de coeziune;
A 3 .˂Organizaţia˃ CCIAT–Organizaţie stabilă și durabilă a mediului de afaceri din Regiunea Vest.

Pentru cei 650 membri și pentru comunitatea de afaceri locală, CCIA Timiș a derulat un amplu program de informare a firmelor cu privire la reglementări europene și naţionale, în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, cabinete de avocatură, alte entități): 12 seminarii, peste 1300 participanți. Din aceste programe cele mai de seamă ar fi :
-seminarul privind relaţiile de muncă dintre angajaţi şi angajatori, sănătatea şi securitatea salariaţilor, organizat în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.
-conferința cu tema „Rolul și importanta FNGCIMM în accesarea fondurilor europene și în susținerea programelor de finanțare guvernamentale”.
-seminar de informare informare cu privire la noile reglementări legislative în domeniu, sub genericul: „AJOFM Timiş în sprijinul angajatorilor din judeţ”.
– în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Banat” al Judeţului Timiş, CCIA Timiș a organizat un seminar de informare privind “Importanța solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu”. Sigur că aceste seminarii de informare au fost mult mai numeroase pliindu-se perfect pe necesitățile de informare a agenților economici implicați.

O altă componentă a activităților desfășurate de CCIAT au fost de reprezentare și promovare internațională a firmelor și afacerilor, prin:
-Misiuni economice, parteneriate de afaceri / întâlniri B2B: 5 acțiuni, 80 firme participante. Ar fi de menționat Târgurile Internaționale pentru Industria Alimentară de la Salonic (Grecia): ARTOZYMA și DETROP BOUTIQUE. Misiunea economică s-a derulat în cadrul Programului «Hosted Buyer».

De asemenea nu este de neglijat misiune economică multisectorială în Portugalia, în orașele Porto și Viana do Castelo, urmarea întâlnirii conducerii CCIAT cu E.S. Doamna Ioana BIVOLARU, Ambasorul României în Republica Portugheză, la Lisabona, în septembrie 2017. Cu acest prilej firmele timișene au avut peste 110 contacte de afaceri cu omologii portughezi interesați în a cunoaște piața timișeană. Delegația timișeană a participat la ceremonia de semnare a Acordului de Cooperare dintre orașele Timișoara și Porto și la inaugurarea noului Consulat Onorific al României la Porto.

A mai urmat în luna mai vizita unei delegații a CCIA Timiș ce a participat la o misiune economică în Serbia, la Novi Sad, unde au vizitat cea de-a 85-a ediție a Târgului Internațional de Agricultură, cel mai important târg de profil din Serbia și unul dintre cele mai mari din Europa. Tot în aceieași lună s-a organizat o misiune economică la Budapesta de vizitare a celei de-a 9-a ediții a CHINA SMART EXPO, unul din cele mai mari și complexe evenimente din Europa Centrală și de Est, destinată afacerilor cu China. Ediția 2018 a reunit peste 400 de companii chineze care deţin licenţe de export-import în relația cu țările Uniunii Europene. Delegația timișeană a fost formată din 38 de agenți economici, membri ai CCIAT, care au discutat cu oamenii de afaceri din China despre posibile colaborări. Participarea a fost gratuită.

La începutul lunii iunie 2018 – CCIA Timiş a organizat o misiune economică multisectorială în Grecia. Delegația de afaceri timișeană a fost formată din 10 firme membre și a fost condusă de Președintele Executiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ. Scopul principal a fost întâlnirea cu reprezentanţii TIF HELEXPO Salonic, unul din cei mai mari organizatori din Grecia de târguri internaționale, pavilioane naționale în străinătate, conferințe și evenimente.

Discuțiile cu conducerea TIF HELEXPO au vizat și încheierea unui Acord de Parteneriat care să faciliteze participarea pe bază de reciprocitate a firmelor românești și grecești la manifestări expoziționale în Grecia și respectiv Timișoara. S-a propus ca documentul să fie semnat la Salonic, în luna noiembrie 2018, în cadrul Târgului Internațional de Turism, unde firmele din domeniu vor avea un stand regional.

Tot în primul semestru al anului au avut loc și tradiționalele târguri și expoziții ce au atras ca de obicei zeci de mii de vizitatori. Dar despre acestea, mai pe larg, cu un următor prilej.

LĂSAȚI UN MESAJ