A plecat dintre noi un savant remarcabil al Banatului

1313

Doina Benea 1944-2019

Membrii Centrului de Studii de Istorie şi Arheologie “Constantin Daicoviciu” din Timişoara anunță cu profund regret trecerea la cele veşnicie a profesorului emerit dr. DOINA BENEA, personalitate marcantă a vieții științifice din Banat şi din România, profesor remarcabil, arheolog şi cercetător, care și-a dedicat întreaga viaţă studiului epocii romane.

A fost profesor universitar în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, coordonator de şcoală doctorală, membră a societăţilor şi asociaţiilor de profil din străinătate şi din România (Rei Cretariae Romanae Fautores, Asociation Internationale d’Étude sur le Verre, Institutul German de Arheologie de la Berlin, Comisia Naţională de Arheologie, CNCSIS, ARACIS).

DOINA BENEA, doamnă a arheologiei româneşti, a fost mentor pentru multe generaţii de studenţi, depunând eforturi pentru formarea de noi arheologi, profesori şi cercetători, dar mai ales de caractere. Vasta operă ştiinţifică rămâne o referinţă pentru generaţiile următoare.

Multe dintre realizările noastre i se datorează DOAMNEI PROFESOR!
Drum lin spre Cer! SIT TIBI TERRA LEVIS!

„Regretăm nespus dispariția eminentei cercetătoare a meleagurilor bănățene. Istoria începuturilor noastre din perioada romană este mai bine cunoscută în special datorită studiilor de pe terenul arheologic. Cu câteva luni în urmă am avut prilejul ca împreună cu Consiliul Județean Timiș să scoatem în fața publicului una din ultimele lucrări ale doamnei profesor „Castrul roman de la Tibiscum”. Dar nu credeam că nu vom putea continua colaborarea cu multe alte cărți importante ce încă mai așteaptă în manuscris” a declarat pentru Banatul Azi directorul executiv al Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, publicistul Ilie Sîrbu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ