A murit Tudor Postelnicu, fostul șef al Securității din perioada lui Ceaușescu

383

Fostul șef al Securității din perioada 1978-1987, Tudor Postenicu, a încetat din viață. Acesta avea 86 de ani, iar în ultimii ani de viață a fost grav bolnav.

Șef al Securității din 1978 până în 1987, iar ulterior, până în decembrie 1989, ministru de interne, Tudor Postelnicu este considerat unul dintre comuniștii de frunte ai regimului Ceaușescu, fiind de altfel și foarte apropiat de familia dictatorului.

În februarie 1990, Postelnicu a fost judecat alături de Emil Bobu, Manea Manescu și Ion Dincă și a fost condamnat pentru genocid la închisoare pe viață și confiscarea averii. A rămas în istorie prin celebra afirmatie făcută în timpul procesului: „Am fost un dobitoc!”.

La recurs, încadrarea i s-a schimbat în „omor deosebit de grav”, primind 14 ani de detenție, din care a executat doar 7. După eliberare, Postelnicu a trăit o bătrânețe discretă alături de soția lui, Maria, cei doi locuind într-un bloc din Capitală, aflat chiar în apropierea Guvernului!

Tudor Postelnicu era internat la Spitalul Militar „Carol Davila” de mai multe săptămâni, având probleme respiratorii.

Numele său este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin şi Gheorghe Ursu.

1 COMENTARIU

  1. A fost ministru fara studii superioare, cu scoala generala promovata precum analfabeta de Elena Ceausescu. La cati oameni au murit in timpul mandatului sau merita sa stea pe viata la inchisoare, in schimb a primit pensie! Daca avea bun simt pleca intr-un sat uitat de lume nu ramanea o zi in Bucurestiul pe care l-a inecat in sange la Revolutie!

LĂSAȚI UN MESAJ