A început de ieri să cadă…

162

…Câte un fulg. Acum a stat. Dar la noi, la Timișoara, continuă să cadă, chiar și în lipsa fulgilor, câte o cărămidă ori câteva țigle. Nu de pe vreo magherniță de pe la periferie, ci tocmai de la imobilele din plin centru.

În Piața Libertății, la palatul fostei Bănci de Credit nu a mai făcut nimeni nimic serios de decenii. Adică o consolidare sau o renovare adevărată.

Clădirea Băncii de Credit a apărut în anul 1911 pe locul unei foste biserici franciscane încărcate de istorie. Este unul din monumentele reprezentative ale orașului, opera cunoscutului arhitect Szekely Laszlo. Dar nimic nu mai contează. Doar veșnicul pretext al lipsei banilor.

În locul unde au căzut țiglele, de obicei așteapă tramvaiele călătorii ce urcă în centru. Ca un noroc, cărămizile ce au pornit la vale nu au lovit pe nimeni. Tot acolo sunt și tarabele anticarilor ce oferă cărți de ocazie.

Problema este veche. A fost semnalată de nenumărate ori. Bucăți de ornamente stau în echilibru instabil pe fațadă.

Finalul previzibil este când va porni la vale turnul greu de tablă ce stă într-o vădită poziție nefirească. Oricine, chiar cu vederea mai obosită poate observa că este înclinat puternic. Și nu de câteva zile ci de foarte mulți ani. Doar autoritățile se fac că nu văd nimic. Doar amenință cu amenzi ori cu mărirea impozitelor pentru imobilele neglijate.

LĂSAȚI UN MESAJ