20.1 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Un laureat al premiului Nobel vine la Timișoara

Programul Honeywell Initiative for Science and Engineering este dedicat studenților care își doresc o carieră în știință și inginerie. Vizita doctorului Wilson la Timișoara va avea loc în 26 și 27 octombrie și marchează cea de-a doua ediție a acestui program în România.

La Timișoara, în 28 septembrie 2016, Honeywell (NYSE: HON) îl va aduce în România pe astronomul american dr. Robert W. Wilson, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1978, în cadrul unui program special organizat la Universitatea Politehnică Timișoara (UPT). În zilele de 26 și 27 octombrie, studenții și cadrele universitare vor putea participa la mai multe activități pe teme științifice alături de Robert W. Wilson, primul Laureat al Premiului Nobel care vizitează UPT. De asemenea, el va susține o conferință de presă în data de 26 octombrie, în cadrul universității.

Honeywell Initiative for Science and Engineering (HISE) face parte din programul global de responsabilitate socială al companiei, coordonat de Honeywell Hometown Solutions. HISE își propune să încurajeze și să îndrume tânăra generație de oameni de știință și ingineri, oferindu-le posibilitatea de a interacționa cu personalități recunoscute la nivel internațional, precum și cu specialiști de top din cadrul Honeywell.

Este a doua oară când acest program se desfășoară într-o universitate din România; prima ediție HISE a avut loc în 2015 la Universitatea Politehnică București, odată cu vizita profesorului Eric Cornell, câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2001 pentru condensarea Bose-Einstein.
Dr. Robert W. Wilson, oaspetele de anul acesta, a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1978, pentru descoperirea radiației cosmice de fond, la Bell Labs, în New Jersey, împreună cu Arno Allan Penzias.

Această descoperire din anul 1964 a avut implicații majore asupra teoriei „Big Bang-ului”, fenomen care a dat naștere universului în urmă cu aproximativ 15 miliarde de ani. În 1964, cei doi cercetători au descoperit un zgomot de fond consistent recepționat din toate direcțiile, despre care au crezut inițial că este o problemă mecanică sau o reflexie a radiodifuziunii terestre. În schimb, cercetările ulterioare au arătat că descoperiseră radiația cosmică de fond, o rămășiță tăcută, dar persistentă a „Big Bang-ului”.

Dr. Wilson a rămas la Laboratoarele Bell până în 1994, când a fost numit cercetător științific principal la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian din Cambridge, Massachusetts, unde activează și în prezent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Echipa Universității de Vest din Timișoara (UVT) a a participat la Campionatul Național Universitar de Înot, desfășurat la Bacău

În perioada 26 – 27 aprilie 2024, la Bacău s-a desfășurat Campionatul Național Universitar de Înot, la care au participat 90...

Universitatea de Vest din Timișoara obține acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT)

Universitatea de Vest din Timișoara are plăcerea de a anunța obținerea certificatului de acreditare nr. 152/2024, împreună cu ordinul nr. 20616 privind...

Citește și :