11.2 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Peste 200 de cadre didactice au participat la o acţiune de protest în faţa Prefecturii Timiş | FOTO-VIDEO

Profesorii au cerut respect şi demisia premierului Nicolae Ciucă, precum şi o salarizare corespunzătoare.

Profesorii care au protestat în faţa Palatului Administrativ Timişoara, care găzduieşte Prefectura Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş, au strigat ”Demisia Ciucă şi Bode”, ”Respect”, ”Salarizare corespunzătoare” sau ”Demnitate”.

De asemenea, au purtat pancarte cu mesaje precum: ”Nu vă bateţi joc de educaţie şi de viitorul României!”, ”Vrem salarii decente”, ”Impozitaţi profiturile!”, ”Majoraţi salariile!”, ”Iohannis, România Needucată”, ”Nu 6% din PIB Educaţiei, mă-Ciuca învăţământului!”.

Protestul profesorilor de la Timişoara a îngreunat şi circulaţia spre centrul oraşului, cadrele didactice ocupând o bandă de circulaţie, în faţa Prefecturii Timiş.

Greva din Educaţie continuă, după ce reprezentanții sindicatelor nu au acceptat oferta Guvernului.

Protestatarii, nemulțumiți de concesiile făcute de guvernanți: „Vrem să trăim și noi decent”

Acțiunea de protest s-a desfășurat timp de o oră, perioadă în care traficul prin fața prefecturii a fost închis. Cel care a vorbit cel mai mult în fața protestatarilor a fost Virgil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiș, cel mai mare din județ, însă au luat cuvântul și liderii celorlalte sindicate. În Timiș, încă de la început, și-au anunțat participarea la greva generală aproape 4.000 de angajați din Educație, aproximativ 40% din total, însă între timp s-au mai alăturat câteva sute.

„Ne-au promit câte 2.500 de lei. Cam cum promitea și Ceaușescu, în decembrie 1989. Nu se poate, este inadmisibil! (…) De aia ne-am adunat aici, să protestăm împotriva rușinii pe care o creează acești guvernanți. Jos guvernul! Întreaga clasă politică din România este declasată. Se gândește doar la interesul propriu, la propriile buzunare, nicidecum la ceea ce suferă oamenii. Promitem guvernanților că greva va continua. Asta le-am spus și colegilor noștri de la București și, drept urmare, astăzi am făcut acest miting. Nu se gândesc (guvernanții – n.r.) că peste 10 – 15 ani, generațiile pe care noi încercăm să le educăm, cu banii puțini pe care ni-i acordă guvernul, urmează să ne conducă. 2,2% din PIB acordă guvernul pentru Educație, cu toate că în 2010 Legea Educației prevedea 6%! Doar așa (protestând – n.r.) se poate obține o educație cât de cât normală. Ne fac proști, că luăm note mici la examene. Dar cine vine în Educație? Cei care nu își pot obține un alt post. Avem peste 1.000 de necalificați (în Timiș – n.r.). Nu este normal, nu este corect, nu este firesc”, a spus, în fața protestatarilor, Virgil Popescu.

Acesta a mai spus că, în urma unei discuții cu prefectul Mihai Ritivoiu, a refuzat să stabilească o delegație care să negocieze la nivel județean pentru că „nu avem ce să îi spunem, doar să transmită guvernului că oamenii se află în stradă pentru drepturile lor”. Tot la microfon, acesta a mai precizat că, în 10 mai, la primul protest masiv din București, s-a întâlnit cu un parlamentar de Timiș.

„Știți ce mi-a spus când l-am întrebat «Ce părere ai de acțiunea noastră de astăzi»? Mi-a răspuns cu o întrebare: «Credeți că, după patru ore de spectacol, veți câștiga ceva?». Asta a fost întrebarea lui. Nu se poate, nu se poate o asemenea atitudine. Nu are rost să vă spun partidul, nu are rost să vă spun cine este, dar e parlamentar de Timiș și are legături inclusiv cu Educația”, a declarat liderul sindical.

Oferta guvernului, declarată inacceptabilă

În rest, pe lângă liderii de sindicate, au mai luat cuvântul și unii profesori. Aceștia au spus, printre altele, că „sunt plătiți mai prost decât un câine (referire la sumele mari plătite de primării pentru adăposturi – n.r.)”, că „guvernul încearcă sistematic să distrugă cei trei stâlpi ai societății – familia, școala și biserica” sau, pur și simplu, că nu vor renunța la grevă până guvernul nu va face compromisurile cerute de liderii federațiilor sindicale. Au urcat la microfon inclusiv copii, care le-au cerut guvernanților „să se gândească și la viitorul nostru”.

Astfel, spusele liderilor federațiilor de joi, că ofertele primite până acum din partea guvernului sunt inacceptabile, au fost confirmate și de protestatarii de vineri din Timișoara. În primă fază, pe 21 mai, cu o zi înainte de declanșarea grevei generale, guvernanții au promis o creștere salarială de 9% pentru personalul nedidactic, un bonus pentru profesorii debutanți și un stimulent pentru cei care predau în medii defavorizate. Miercuri seară au avut loc alte discuții, executivul fiind dispus să acorde câte 2.500 de lei pentru fiecare profesor, pe un card de vouchere, însă nu și să opereze creșteri salariale.

„Vrem să trăim și noi decent. Scandăm și pentru demnitatea pe care nu o prea mai primim în rândul cadrelor didactice. Dacă ne aflăm aici, înseamnă că nu suntem mulțumiți de ofertele primite până acum”, a declarat  unul dintre protestatari, profesor la Colegiul Național Bănățean.

În general, toate persoanele intervievate au spus că, până acum, nu sunt mulțumite de concesiile făcute de guvernanți.

„Lucrez în învățământul special de 15 ani. Cred că s-a ajuns la această situație pentru că clasa aceasta, a profesorilor, a fost desconsiderată și nu i s-a dat importanța de care are nevoie și pe care o merită. Educația are nevoie de 6% (din PIB – n.r.)! Educația este pilonul dezvoltării unei societăți. De aceea am ajuns să protestăm, pentru a ne câștiga poziția pe care o merităm. Ofertele făcute de guvern denotă care este impresia și părerea guvernanților pentru cadrele didactice. Sub nicio formă, nu vom accepta asemenea umilință!”, a spus și altă participantă la protest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Ora de Autoîngrijire” – întâlnirile în care timișorenii pot învăța cum să se descurce cu o boală cronică

„Ora de Autoîngrijire”, este un eveniment dedicat persoanelor diagnosticate cu boli cronice, cu afecțiuni oncologice sau non-oncologice. Cei care doresc au ocazia să participe...

Cutremur în vestul țării, în această dimineață

În dimineața zilei de 30 aprilie la ora 08:42:05 (după ora locală a României) s-a produs în Serbia, la graniță cu România un cutremur...

Citește și :