23 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Film despre inegalabilul Nicu Covaci şi Phoenix, la cinema Bucureşti din Piteşti, duminică seară

Un film despre povestea marelui artist care e Nicu Covaci, fondatorul celebrei trupe timişorene Phoenix, va rula duminică, la cinematograful Bucureşti din Piteşti.

„Duminică, 2 aprilie 2023, de la ora 19, la cinematograful „București” din Piteşti va fi proiectat filmul „Phoenix – Povestea”, în prezența fondatorului trupei Phoenix, Nicu Covaci.

Regizat de cineastul Cristian Radu Nema și produs de Bianca Beatrice Michi, filmul spune povestea trupei Phoenix, așa cum am trăit-o cu toții și transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul și mesajul fenomenului cultural Phoenix.

Prețul unui bilet la acest film este de 25 lei”, a informat Primăria Piteşti.

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, s-a născut în 1947 la Timişoara, din mamă basarabeancă şi tată bănăţean. Primii 11 ani de viaţă şi i-a petrecut crescut doar de mamă, tatăl său fiind deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În 1961-1962 a pus bazele formaţiei Phoenix, alături de un prieten ungur din Timişoara, Bela Kamocsa.

Din Phoenixul primilor ani au mai făcut parte Dorel Vintilă Zaharia, Florin „Moni” Bordeianu şi Gunther Reininger; o superbă mostră de înţelegere şi armonie interetnică, atât de caracteristice Banatului şi Transilvaniei, întâlnită şi la un alt grup celebru al perioadei comuniste, Semnal M din Cluj-Napoca.

Anii 1974 şi 1975 marchează consacrarea definitivă a trupei Phoenix, cu albumele Muguri de fluier şi Cantofabule. Au urmat zeci de alte albume şi reeditări, care au validat, definitiv, intrarea grupului Phoenix în panteonul muzicii rock româneşti.

N-o să detaliem aici cine e Nicu Covaci şi ce a reprezentat Phoenix în muzica şi în cultura românească. Recunoaşterea de care au parte Nicu Covaci şi Phoenix e cvasiunanimă.

Mai adăugăm doar că, în ciuda unei cariere muzicale inegalabile, lui Nicu Covaci i s-a refuzat accederea în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pe motiv că nu are studii superioare şi că nu a promovat un examen de compoziţie muzicală.

Păstrând proporţiile, e ca şi cum Mihai Eminescu, Ion Creangă sau George Topîrceanu ar fi scoşi din manualele de literatură, pe motiv că nici ei nu şi-au finalizat studiile universitare.

Pe Nicu Covaci şi pe Phoenix, însă, nu-i va putea scoate nimeni din inimile a sute de mii, dacă nu milioane de români, care le ascultă şi azi capodoperele muzicale, cu aceeaşi plăcere ca şi acum 50 sau 60 de ani.

surse foto: Primăria Piteşti, Wikipedia

Sursa: https://argesulonline.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea...

Accident grav în Caraș – Severin! Trei minori și alți patru răniți au fost duși la spital

Accident grav în Caraș Severin la ieșirea din Reșița spre Bocșa. În accident au fost implicate trei mașini, din care două sunt grav avariate. În...

Citește și :