15.1 C
Timișoara
sâmbătă 4 mai 2024

De 13 ori mai mare decât a unui om de rând! Pensia medie a unui magistrat „sare” de 18.000 de lei

Pensiile speciale ale magistraţilor, foşti judecători şi procurori, sunt, în medie, de 13,6 ori mai mari decât o pensie de rând! În plus, 92% din sumă este suportată de toți cei care plătesc taxe şi impozite.
Potrivit ultimelor date publiate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în luna noiembrie, 3.861 de magistraţi primeau pensii speciale. Media acestor pensii este de 18.668 lei pe lună, adică un efort financiar din partea statului de 72,077 milioane de lei lunar. Peste 92% din această valoare, adică 67,09 milioane de lei, provin, însă, de la bugetul de stat, din banii colectați de la cei care plătesc statului taxe şi impozite. Doar 12,25 milioane de lei privin din contribuţiile proprii ale celor care vor beneficia de ele.
Grav este că nu toţi pensionarii foşti magistraţi au avut şi contribuţii.
La polul opus, pensiile de rând au crescut cu doar 1 leu în noiembrie faţă de octombrie, până la un nivel mediu de 1.372 lei lunar. Fondurile totale lunare destinate plăţii celor 4,7 milioane de pensionari este de 6,405 miliarde de lei.
Mai multe categorii de pensii speciale ar urma să fie eliminate anul viitor, după ce Guvernul va fi analizat toate amendamentele depuse celor două proiecte de acte normative. Concret, Camera Deputaţilor va decide în luna februarie asupra celor două proiecte de eliminare a pensiilor speciale depuse de PNL şi USR.
Proiectul USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor şi aviatorilor, dar menţinerea celor ale magistraţilor şi militarilor. Cu o condiţie însă: pensia specială a judecătorilor, procurorilor şi a celor din Armată să fie plafonată la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.
În ceea ce priveşte iniţiativa PNL, aceasta propune eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor.
Ambele tabere susțin că este inechitabil ca unii români să primească pensii mult mai mari decât alţii, deşi contribuţia a fost similară. În plus, cheltuielile cu pensiile speciale sunt foarte mari, de aproximativ 7 miliarde de lei pe an.
În România sunt aproximativ 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul, aproximativ 100.000, sunt poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.
Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor de pensii speciale este următorul: – 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi – 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor – 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile – 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament – 845 foşti diplomaţi – 3.861 foşti judecători şi procurori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

RETIM anunță o întrerupere a programului de colectare pentru data de 4 mai 2024, în Zona 1 Timiș

RETIM dorește să informeze utilizatorii din Zona 1 Timiș despre faptul că astăzi, 4 mai, suntem în imposibilitatea de a realiza colectarea deșeurilor în...

Cum va fi vremea de Paște. Se anunță ploi în jumătate de țară

Vremea de Paște. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă prognoză pentru zilele de sărbătoare. De Paște va ploua în majoritatea zonelor țării. Așadar,...

Citește și :