Aburii unei fierberi în clocot

652

După ce, în toamna lui 2016, o mulțime de prieteni din țară și din străinătate m-a felicitat, ca pe un cetățean devotat, pentru câștigarea de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2021 și pentru siguranța cu care am pariat, fără să clipesc, pe această victorie încă din 2013, am fost lăsat, cam un an, să mă bucur de istoricul succes.

Apoi, acei prieteni m-au întrebat cum stăm cu pregătirile pentru CCE, fiindcă ei nu simt… trepidație. I-am liniștit și le-am explicat că aici, în Banat, lucrurile se fac bine tocmai pentru că nu se derulează cu o mare viteză. Le-am mai spus că a fost adus un specialist în organizarea de evenimente culturale de amploare, cu un CV amețitor, cu succese extraordinare în Occident, specialist ce, în 2021, va da lovitura carierei Domniei sale în Timișoara: domnul Chris Torch. Care, prin viziune, prin știința de a corela diversele domenii și axe culturale, cât și pe actanții lor, prin dibăcia de a găsi un fir epic al poveștii ce va începe peste trei ani, va transforma orașul de pe malurile Begăi într-un luminos magnet uman, ce își va păstra strălucirea și proprietățile de atracție mult după ‘21.

Le-am mai spus apoi că lumea culturală a Timișoarei lucrează din plin și că aici e deja doldora de evenimente. Iar numărul lor crește în progresie aritmetică, urmând să devină una geometrică, acuși, acuși: spectacole de teatru, muzică, operă, festivaluri de film, literatură, dramaturgie, muzică sacră și alternativă, folclor și meșteșuguri populare, expoziții de tot felul, de la cele de artă vizuală, până la cele de pisici și păsări exotice, de la lansări de cărți și CD-uri, până la noi linii de costume de miri și buchete de mireasă, ba chiar și un circ de talie mondială, Cirkör, din Suedia, venit pentru prima data aici, pe meleaguri românești.

Problema nu e că nu n-ar fi evenimente, ci că e complicat de ajuns la ele. Deplasarea cu mașina prin oraș e anevoioasă, iar când devine posibilă, n-ai unde să parchezi. (Poate construirea unui cinema-parcare în aer liber, în care să vezi filmul din propriul autoturism, ar fi o soluție de a mai… calma spiritul cinefil al multor șoferi.) Deplasarea cu mijloacele de transport în comun e o aventură, care, de regulă, sfârșește cu multă întârziere. RATT-ul, fiind depășit de niscai anișori de situație, a încercat să-și ispășească păcatele pe roți și a făcut un muzeu. E relativ central, arată bine, se pot admira tramvaie vechi sau mai contemporane, care stau fixate pe șine, de ce să te mai duci în altă parte, ce să mai vezi?

Este evidentă creșterea efervescenței culturale a orașului nostru. Cu o echipă care știe să-i întețească focul, activată de un “star chef” de clasă transcontinentală, suedezul Chris Torch, manageriată de către președinta Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, doamna Simona Neumann, capitala Banatului va da în clocot cultural în 2021. Cine e foarte atent vede deja aburii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.