84% dintre medicii plecați din țară spun că au facut-o pentru dezvoltare personală. Pentru ce salarii s-ar întoarce?

280

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 80% – ca urmare a condițiilor din spitale și clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicității joi de MEDIjobs România.

Din studiu reiese că 56% dintre medici susțin că au plecat din cauza relației cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relației cu pacienții români.

Întrebați ce nemulțumiri au față de meseria și traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecați au răspuns că sunt nemulțumiți de distanța față de familie și prieteni, 16% — au citat stresul și programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaționarea cu pacienții străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenți au spus că și-ar dori să ajute pacienții români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% și-ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide clinică proprie.

În ceea ce privește ajutorul pe care ar dori să-l primească la întoarcere, 53% dintre medicii plecați au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor, dacă este cazul, iar 44% ar vrea sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Așteptări financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 — 15.000 lei.

Potrivit studiului, 82% dintre asistenții medicali au plecat din cauza nivelului salarial, 39% din cauza condițiilor din spitale și clinici, 34% din cauza dorinței de dezvoltare profesională, 21% din cauza relației cu colegii/mentorii, 17% — pentru a studia și 17% — ca urmare a relației cu pacienții români.

Întrebați ce i-ar motiva să se întoarcă, 43% dintre asistenții plecați au răspuns că și-ar dori să ajute pacienții români, 73% și-ar dori un salariu corect, 52% — să se întoarcă la familie și prieteni, 26% s-ar întoarce dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 21% și-ar deschide clinica proprie. 69% dintre respondenți au spus că și-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă în România, 39% — un ajutor în găsirea unei locuințe, 17% — suport în depunerea actelor la OAMMR și la echivalarea studiilor, dacă este cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ