20 Decembrie 1989, prima zi de Libertate, în România. Totul a început la Timișoara-VIDEO

435

Ședința de plen a Consiliului Județean Timiș a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor din Decembrie 1989. 20 decembrie reprezintă ziua libertății. Libertatea a început în Timișoara, apoi în toată țara. Timișoara cinstește memoria eroilor care și-au dat viața pentru a striga ”Libertate”.

”După 27 de ani, astăzi, 20 decembrie semnifică prima zi de libertate. Pentru noi, pentru Timișoara, a fost ziua în care comunismul a fost abolit și a însemnat un semnal pentru întreaga Românie. A fost momentul în care s-a conștientizat că se poate. 20 Decembrie, însă, nu ar fi existat fără zecile de mii de timișoreni curajoși, care au dat tonul schimbării regimului ceaușist și care și-au riscat viețile, pentru ca în România, cuvântul ”Libertate” să devină legitim. Din păcate, însă, acum 27 de ani, regimul a curmat viețile unor oameni, pe care trebuie să-i prețuim și a căror memorie trebuie cinstită”, transmite Sorin Grindeanu, președinte al CJT.

Cornel Șipețan, revoluționar, a început cu gândul la revoluționarul Lorin Furtuna, cu gândul la unitatea întregii societăți. Revoluționarii timișoreni spun că mulți români beneficiază de toate drepturile actuale datorită căderii regimului Ceaușist. Nu este corect să târâm memoria eroilor într-o lovitură de stat. Puțini dintre cei care au fost remarcați cu fapte deosebite la Revoluție se află astăzi printre noi. Revoluționarii susțin că puțini dintre oameni și-ar fi asumat riscul pe care și l-au asumat ei. Totodată își doresc să promoveze Revoluția din 1989, în special în instituțiile de învățământ. ”Este important ca elevii să cunoască ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989”, declară unul dintre ei.

Liviu Băcană: ”Este un an trist. Începe numărătoarea anilor scurși ai lui Lorin Furtuna. Schimbarea în România a început în 1989. Trebuie să acționăm și să luptăm pentru drepturile noastre. După 27 de ani încă sunt în oameni multe controverse”.

Pentru foarte mulți români, după 27 de ani, amintirea Revoluției este încă vie. Revoluția română a învins un sistem social totalitar. Timp de 6 zile timișorenii au luptat singuri împotriva sistemului comunist. Victoria Revoluției a fost câștigată cu multe sacrificii umane. Tinerii nu au mai suportat tirania și umilința totalitarismului.

LĂSAȚI UN MESAJ