16 decembrie 1989 Timișoara: tăvălugul libertății pornise

134

În urmă cu exact 30 de ani, în Timișoara pornise tăvălugul libertății care nu mai avea cum să fie oprit de comuniști. Potrivit Proclamației de la Timișoara, data de 16 decembrie 1989 este debutul Revouției Române.
Tineri nebuni cu plete și cu o dorință arzătoare să trăiască liberi se alătură susținătorilor pastoului Laszlo Tokes, care urma să fie transferat forțat de comuniști din Timișoara pentru discursurile sale anti regim.

După o seară în care oamenii s-au strâns în Piața Sfânta Maria, a venit ziua în care s-a strigat pentru prima data ”Libertate!”. Se întâmpla în 16 decembrie la ora 14:00, după cum s-a menționat în filajul Securității. Lumea ieșea pe străzi și timișorenii erau deciși să lupte pentru a trăi în democrație.

Mulțimea bloca deja centrul orașului, iar forțele de opresiune începeau și ele defensiva. Ceușescu ceruse oamenilor săi din Timișoara să potolească mulțimea în maximum o oră. Astfel, plutoane de milițieni și militari au folosit tunuri de apă, bastoane și câini pentru a împrăștia oamenii. Erau deja peste 2.000 de pesoane în zona centrală, unde circulația era blocată.
Zeci de persoane au fost rănite și arestate abuziv și trimise în penitenciar sau arestul Miliției. Însă, timișorenii nu au mai dat înapoi. Au atacat sediul partidului și au distrus semnele comuniste. Au pornit prin cartiere și în Complexul Studențesc pentru a aduna și mai multă lume.

Revoluția este în plină desfășurare. Armata era deja pe străzi și făcuse, până în dimineața zilei de 17 decembrie, aproximativ 200 de arestări. Ordinul era să ridice orice persoană care este pe stradă după ora 23:00.
Orașul era devastat. Vitrine și geamuri sparte, milițieni și militari peste tot! Însă, demonstranții se retrăseseră. Momentan…

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ