4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

104 ani de la moartea lui Caragiale. Cum a murit încă un român exilat departe de țară

În zorii zilei de 9 iunie 1912, Ion Luca Caragiale a murit subit în locuința sa de la Berlin, din
cartierul Schöneberg, bolnav fiind de arterioscleroză.
Rămășițele pământești sunt expuse în capela cimitirului protestant Erster Schöneberger Friedhof și depuse, la 14 iunie, în cavoul familiei, în prezența lui Gherea, a lui Delavrancea și a lui Vlahuță.

Cinci luni mai târziu, la 18 noiembrie, sicriul cu rămășițele sale pământești a fost adus la București și, la 22 noiembrie 1912, s-a făcut înmormântarea la cimitirul Șerban Vodă.

Ion Luca Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat Năpasta după o piesă a scriitorului ungar István Kemény, intitulată „Nenorocul”.
Acuzația a apărut în 1901 în două articole din Revista literară, semnate cu pseudonimul Caion.
Furios, Caragiale s-a adresat presei din București, a aflat numele real al autorului (C. Al. Ionescu), l-a acționat in justiție și a câștigat fără probleme, grație pledoariei avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Cei 12 jurați au decis însă să-l achite pe Caion, tot scandalul fiind catalogat drept „o impertinență de copil”.
Susținut puternic de Alexandru Macedonski, alergic și el la valori, Caion «descoperă» alte «două plagiate».
Scârbit de umilința trăită și sătul de nedreptăți, Caragiale a decis să părăsească țara, mutându-se împreună cu familia sa la Berlin, în 1904, când a primit o mult așteptată și disputată moștenire de la mătușa sa, Ecaterina Cardini din Șcheii Brașovului.
La 14 martie 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.

S-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas.
Tatăl lui, Luca (1812 – 1870), și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita lui.

Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru – opt comedii și o dramă, nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii.
Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.
Operele sale, în special comediile, sunt exemple excelente ale realismului critic românesc.(sursa: Wikipedia)

Alte subiecte :

Spectacolul vedetă Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte se reia la Teatrul „Merlin” în regia lui Toma Hogea care-și lansează, cu această...

Veste grozavă pentru o nouă generație de copii și părinți iubitori ai teatrului de animație și ai poveștilor. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără...

O nouă expoziție de pictură la Palatul Apelor

Administrația Bazinală de Apă Banat ( ABA Banat) redeschide pentru public porțile Palatului Apelor din Timișoara cu un eveniment cultural, o...

Citește și :