Conferința națională „1 Decembrie – ziua unității naționale” a ajuns la a șasea ediție

117

Acum, în preajma începutului de decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, este deja o tradiție a Casei Corpului Didactic din Timișoara de a marca solemn momentul.

Pentru al șaselea an consecutiv a avut loc o conferință națională cu generoasa temă „1 Decembrie- ziua unității naționale”. Având o înaltă ținută morală și stiințifică este firesc ca acest proiect să fie cuprins în agenda culturală a Consiliului Județean Timiș pe anul în curs și cofinanțat pe măsură.

Ediția din acest an este de o pregnantă actualitate cu cât se suprapune cu anul ce serbează secolul scurs de la actul de la Alba-Iulia din anul 1918. Atunci nu a părut mult zecilor de mii de locuitori ai întregului areal locuit de români din Banat și Ardeal de a merge la Alba Iulia în condiții grele de iarnă și de problemele unei țări devastate de un război ce abia se încheiase de câteva zile, pentru a exprima dorința de unire a acestor provincii la Regatul României.

Conferința națională a adunat în Aula Magna a Universității de Vest o mulțime de participanți de cele mai felurite ocupații, de la profesori, studenți, cercetători, la copii mai mici ce au asistat astfel la o lecție de istorie inedită și mai deosebită decât la clasă.
Totul a început cu imnul de stat interpretat de corul liceului Ion Vidu, îndrumați de profesoara Maria Gyuris.

Invitații de onoare au adus câte un salut manifestării și au explicat semnificațiile zilei de 1 Decembrie. Adrian Negoiță, din partea Consiliului Județean, a explicat aspecte legate de această zi aparte pentru români și rolul instituției ce o reprezintă în astfel de evenimente. Părintele Zaharia Pereș, consilier al Mitropoliei Banatului, dar și Traian Orban, președintele Memorialului Revoluției, au insistat pe necesitatea de a păstra în memoria orală, dar mai ales scrisă, cât mai mult din faptele trecutului.

Muzeograful Adrian Deheleanu a prezentat cu amănunte monografia despre ce a însemnat publicația de cultură istorică Clio ce a fost ani de zile o „revistă de cultură a românilor de pretutindeni”. Acesta este rodul muncii profesorilor Radu Păiușan și Eusebiu Narai.

De altfel, Radu Păiușan a ținut și o amănunțită alocuțiune în care a povestit despre Lupta românilor bănățeni pentru unire. A mai vorbit de asemenea profesorul Cornel Petroman, despre ce a însemnat „Astra Română” ca generator de conștiință națională.

Mai multe momente artistice ale grupurilor de tineri reprezentând minoritățile naționale au destins asistența. Dintre aceștia, cei mai mici, provenind de la Liceul Antim Ivireanul, au adus un crâmpei de iarnă prin colindele lor ce aminteau de obiceiurile străbune. Sub îndrumarea profesoarei Adina Botezatu au mai interpretat și câteva piese patriotice cum stă bine înaintea unei zile naționale.

Filmul documentar din final a fost apreciat deosebit pentru elementele de multiculturalitate ce reprezentau foarte fidel caracteristica de bază a Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.