Guvernul a decis. Angajații din România care vor avea salariul minim de 3.000 de lei

404

Un acord între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susțină dezvoltarea sectorului construcțiilor în România, a fost aprobat joi, prin memorandum, în ședința solemnă a Executivului, desfășurată la Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă, scrie Mediafax.

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, conform acestui memorandum citat în comunicatul de presă.

„Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro”, au anunțat reprezentanții Executivului.

În plus, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

„De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru. În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice”, se mai scrie în comunicatul de presă citat.

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%.

„Acordul a fost semnat la sfârșitul ședinței de premierul Viorica Dăncilă și președintele Federației Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, Valentin Petrescu. Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ținând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private”, se subliniază în comunicatul de presă al Executivului.

sursa – stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ