SCENA 2! Teatrul Naţional din Timişoara, “împroprietărit” cu fostul manej imperial de pe vremea împărătesei Maria Theresa, transformat în sala de spectacole

219

Teatrul Naţional din Timişoara trece printr-un moment istoric, care-i conturează identitatea tot mai pregnantă în spaţiul cultural bănăţean.

Este pentru prima dată când Teatrul are propria sa clădire, după ce Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, 29 noiembrie 2016, o Hotărâre care stabileşte înscrierea Sălii 2 în inventarul bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Teatrului Naţional din Timişoara.

Sala 2 funcţionează în fostul manej imperial din vremea împărătesei Maria Theresia, devenit în comunism sală de sport, cvasi-abandonată după Revoluţie. Amenajarea spaţiului (atribuit Teatrului Naţional pentru 49 de ani prin Hotărârea Consiliului Local nr. 46/26.02.2008) ca sală de teatru s-a făcut cu aportul financiar al Ministerului Culturii, Sala 2 fiind inaugurată în 25 ianuarie 2010, cu o nouă configuraţie interioară.

“Teatrul Naţional Timişoara are propria identitate, redefinită prin Sala 2. Este pentru prima dată când teatrul are clădirea sa. Sunt convinsă că transferul acesta va însemna deschiderea unei noi etape în viaţa acestui teatru”, a declarat managerul instituţiei, Ada Hausvater. Votul Guvernului, de marţi, are o mare încărcătură simbolică, având în vedere că spaţiul teatral din Parcul Civic a dovedit ca orice vis poate deveni realitate. Prin multifuncţionalitatea sa şi prin capacitatea sa de adaptare şi transformare, Sala 2 a devenit locul în care Naţionalul timişorean a deschis polemica modernităţii teatrului.

La inaugurare s-a lansat ideea candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, iar în aceeaşi sală, în 2011, a fost constituită Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

De aproape un deceniu, pe scena Sălii 2 se spun unele dintre cele mai frumoase poveşti ale lumii, prin vocea actorilor Teatrului Naţional din Timişoara şi a unei remarcabile serii de regizori din România şi din străinătate. ”De anul acesta, înţeles de Consiliul Local al Municipiului Timişoara, de Primăria Timişoara şi de Guvernul României, Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara are o adresă unică de suflet, un spaţiu care a inspirat şi va inspira artişti din toată lumea, sper, pentru totdeauna, în artele spectacolelor”, a mai adaugat Ada Hausvater.

tnt_sala_2

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ