Cadou de Anul Nou pentru şoferi! Benzina şi motorina s-ar putea ieftini

444

Preţul benzinei şi al motorinei ar putea să scadă cu până la 50 de bani pe litru, de la 1 ianuarie 2017, dacă actualele prevederi din Codul Fiscal rămân în vigoare iar Guvernul nu inventează vreo nouă taxă care să aducă bani la Mediu, după ce timbrul de mediu va fi eliminat.

Potrivit Codului Fiscal în vigoare, de Anul Nou, supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil dispare iar TVA scade cu un punct procentual, până la 19%. Astfel, benzina şi motorina ar urma să se ieftinească cu circa 10%, până la nivelul de 4,40 de lei pe litru. Ieftinirile ar urma să devină realitate doar dacă Guvernul nu dă, pe ultima sută de metri a anului, o OUG care să anuleze/amâne aceste scăderi de taxe, lucru, de altfel, foarte posibil.

În prezent, potrivit ultimului Oil Bulletin al Comisiei Europene, preţul mediu al carburantului comercializat în România, atât benzină cât şi motorină, este de circa 4,9 lei/litru(1,1 euro). Impactul eliminării supraaccizei este, potrivit calculelor Capital, de aproximativ 40 de bani pe litru. Astfel, mia de litri de benzină ar urma să coste, de la 1 ianuarie, 1.656 lei, de la 2.035 lei în prezent. La motorină, 1.000 de litri vor costa 1.518 lei, de la 1.900 de lei în present.

La cei 40 de bani, impactul eliminării supraaccizei, se adaugă încă 10 bani din reducerea generalizată a cotei TVA de la 20% la 19%. Per total, Anul Nou ar urma să aducă preţuri ale benzinei şi motorinei de circa 4,4 lei pe litru, luând în calcul referinţa din prezent, deci o ieftinire, peste noapte, de circa 10%.

Sursa: Capital

LĂSAȚI UN MESAJ