Fostul securist Radu Tinu l-a condamnat la moarte, prin intermediul Facebook, pe istoricul Lucian Boia! “Ce dulce ar fi glonţul patriei pentru individul ăsta!”

1493

Fostul adjunct al şefului Securităţii Timiş, maiorul (r) Radu Tinu, este protagonistul unei întâmplări cu tâlc, povestite de Gabriel Liiceanu şi care face carieră în presa online, în aceste zile. Filosoful relatează într-un editorial publicat pe contributors.ro o întâmplare şocantă care-l are ca personaj principal pe fostul securist. Acesta ar fi scris pe Facebook, nici mai mult, nici mai puţin, decât că istoricul Lucian Boia ar trebui împuşcat.

Liiceanu povesteşte o întâmplare de la Târgul de Carte Gaudeamus, în timpul lansării volumului „Patria mea era un sâmbure de măr”, de Herta Müller. Era la puţin timp după ce Liiceanu terminase prezentarea cărţii istoricului Lucian Boia, „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei”.

„Nu termin bine de ascultat citatul din Herta Müller, că se-apropie de mine un colaborator de la editură, punându-mi sub ochi, pe smartphone-ul său, următorul print-screen: Aşadar, sub anunţul de pe Facebook-ul Humanitas al lansării cărţii lui Lucian Boia, venea primul comentariu. Autorul: Radu Tinu. «Ce dulce ar fi glonţul patriei pentru individul ăsta…», suna comentariul. Culmea ironiei e că Radu Tinu, fost maior de Securitate, fusese anchetatorul Hertei Müller. «Aceşti oameni n-au dispărut nicidecum…». Nu numai că nu dispăruseră, dar iată, în urmă cu câteva zile, unul dintre ei, devenit instanţă de judecată ad-hoc, hotărâse că Lucian Boia trebuie să moară. În zilele noastre, după cum se vede, condamnarea la moarte poate veni şi pe Facebook. Nu era clar cine urma să tragă «dulcele glonţ al patriei». Dar sentinţa el o dăduse, «bătrânul securist ieşit din serviciu»”, a povestit Liiceanu.

Pe Radu Tinu, evenimentele din decembrie 1989 l-au prins ca adjunct al Securităţii Timiş. A fost judecat în Lotul Timişoara şi trimis în spatele gratiilor pentru o scurtă perioadă. Ulterior a ajuns om de afaceri, lucrând la firmele unui alt fost securist, potentul om de afaceri Ioan Nicolae.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ