7.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

O nouă atracţie pentru timişeni: Festivalul Cârnaţilor de la Békéscsaba

Cel mai mare festival culinar din Ungaria va avea loc în perioada 27-30 octombrie la Békéscsaba, la Sala Sporturilor.

Toate poftele gurmanzilor vor fi satisfăcute aici deoarece măcelari iscusiţi vor prepara cârnaţi de casă, cu paprika sau usturuoi de-ţi lasă gura apă. Cârnaţii vor fi vânduţi de comercianţi în fel de fel de variante: fie proaspeţi, fie afumaţi sau direct din cazane, după ce au fost bine prăjiţi.

De buna dispoziţie se ocupă interpreţi de muzică populară. În cadrul manifestării are loc şi sărbătoarea vinului, cu prezentare a soiurilor viticole din regiune, o expoziţie care popularizează produse alimentare şi de agricultură din regiune. Vizitatorii vor fi aşteptaţi cu diferite concursuri ce au ca temă cârnaţii, cum ar fi concursul cârnaţilor uscaţi.

Orașul Békéscsaba, reședința județului Békés, se află foarte aproape de Gyula, în Banatul Istoric și, implicit, de granița cu România. Cu o populație de peste 60.000 de locuitori, este considerat unul din orașele mari din sud-estul Ungariei. Localitatea are o vechime considerabilă, fiind atestată documentar în 1330 sub denumirea de Csaba. Denumirea actuală provine din asocierea numelui propriu Csaba cu termenul békés care înseamnă pașnic.

Aici convieţuiesc pașnic maghiari, slovaci, germani și români.

Orașul este faimos prin renumiții cârnați Csaba, prin parcurile întinse de-a lungul unui canal al Crișului Alb, dar și prin clădirile superbe, adevărate monumente de arhitectură. Aici a studiat o vreme renumitul pictor Munkácsy Mihály, cel mai de seamă reprezentant al picturii realiste maghiare din secolul al XIX-lea.

Cei pasionați de ciclism și de drumeție pot face excursii în afara localității. Nu departe de oraș se află unul din numeroasele parcuri naționale ale Ungariei: Parcul Național Criș-Mureș. Zone ale acestuia sunt răspândite pe tot cuprinsul județului Békés. Micuța localitate Szabadkigyós se află la doar 11 kilometri de centrul orașului și constituie punctul de intrare în parcul național.

Majoritatea clădirilor emblematice ale orașului au fost construite în anii 1870. Dintre acestea se remarcă cele două biserici luterane: Marea Biserică Luterană și peste drum de ea, Mica Biserică Luterană. Conturul celor două biserici reprezintă logo-ul orașului. Marea Biserică Luterană este cea mai mare din Europa Centrală și de Est, fiind o raritate în arhitectura maghiară. Este stilul „Empire” ce conține o combinație a stilurilor baroc, roccoco și clasicist. Impresionanta clădire poate adăposti până la 5.000 de persoane. Mica Biserică Luterană este cea mai veche biserică barocă din oraș, fiind construită în 1745. Se spune că episcopul luteran Samuel Tessedik ar fi mers până la Viena pe jos pentru a cere permisiunea împărătesei Maria Tereza pentru construcția bisericii.

Lăsând cele două biserici în spate, se ajunge într-un frumos parc situat în Piața Kossuth. Statuia revoluționarului maghiar impresionează prin maiestuozitatea sa. La nici 100 de metri se profilează silueta impunătoarei Biserici romano-catolice. Este o construcție de factură neogotică din cărămidă roșie, ce datează din 1910. Este deosebit de frumoasă cu cele două turnuri paralele de 61 de metri ce încadrează frontonul cu o superbă fereastră în formă de rozetă.

Zona centrală a orașului conține și ea câteva clădiri elegante. Clădirea hotelului Fiume reprezintă un elogiu adus stilului de viață al clasei de mijloc din secolul al XIX-lea. Proiectat în stil neo-clasicist, hotelul a fost construit între anii 1867-1868. Adiacent hotelului Fiume, se află clădirea în stil eclectic a Teatrului Jókai, construită între anii 1877-1879. Prin fața teatrului trece strada pietonală Andrássy, ce oferă vizitatorului un binemeritat loc de refugiu.

Nu-ți trebuie mult timp ca să constați că Békéscsaba este un oraș cochet ce nu este sufocat de traficul rutier. O posibilă explicație ar fi numărul mare de biciclete ce pot fi văzute parcate în diverse locuri ale orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

Iepurașul de Paște este personajul principal al acestei perioade și, evident, a ajuns și în Iulius Town Timișoara. Astfel, toți vizitatorii sunt invitați...

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Citește și :