Munții Semenic, comoara înzăpezită a Banatului

510

Când mi-e dor de zăpadă și de relaxare, prima opțiune care-mi vine în minte instantaneu e Semenicul, destinația de suflet a bănățenilor.

Când vine iarna, cu mantia ei de nea, Munții Semenic îi atrag ca un magnet pe doritorii de sporturi pe zăpadă sau pe cei care vor pur și simplu să se destindă preț de câteva ore sau de ce nu câteva zile, în funcție de cum ai noroc să găsești un loc de înnoptat. Și acum timișorenii sunt principalii vizitatori ai Semenicului, chiar dacă tentațiile actuale din afara granițelor țării, în principal în Austria, cu sute de kilometrii de pârtii de schi amenajate, combinate cu alte programe conexe, sunt numeroase.

Semenicul are un farmec aparte. Vremea e schimbătoare de la o oră la alta. Acum e soare și frumos iar peste o jumătate de oră ninge sau e o ceață de nu vezi nici la 10 metri. Dar ăsta e Muntele Semenic. Această adevărată comoară înzăpezită a Banatului, insuficient exploatată, merită tot efortul drumului de vreo două ore, cât îți ia să ajungi pe Semenic, indiferent că mergi prin Reșița sau prin Slatina Timiș, pe noua rută, supranumită ”Transalpina Banatului” .

Păcat că în afara drumului cu autoturismul propriu nu ai alte variante. Dacă te încumeți să mergi cu trenul până la Reșița, mai departe, spre Semenic, nu există posibilitatea transportului cu autobuzul, desființat după 1990. Pentru mersul pe jos, cu rucsacul în spate, pe traseu marcat, nu cred că se pune problema, chiar dacă ar avea farmecul lui, așa cum povestesc reșițenii mai în vârstă, care au mai prins astfel de vremuri.

Și tot la capitolul regrete, păcat că autoritățile județului Caraș-Severin, nu prea se omoară să promoveze comorile pe care le are în orgradă, pentru că pe lângă Munții Semenic vorbim de Muntele Mic, Munții Aninei, salba de lacuri din zona Parcului Național Semenic, cele din zona Anina, Băile Herculane, Clisura Dunării, Cheile Nerei, Cheile Carașului, Peștere Comarnic, Morile de la Rudăria sau Cascada Bigăr.

În afara investițiilor în drumul care leagă Reșița de Semenic și mai departe spre Slatina Timiș, nu au făcut mai nimic pentru a-i atrage pe turiști. Mai mult a reușit mediul privat în acest domeniu. Poate că ăsta este viitorul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.