Ziua Națională a României, sărbătorită cu parade militare și la Timișoara FOTO-VIDEO

173

Ziua națională a României la început de decembrie este una destul de tânără în istoria noastră Și în regimurile trecute a fost considerată sărbătoare importantă a țării dar nu avea în mod oficial caracter de zi națională. De trei decenii la 1 decembrie se marchează cu tot fastul și respectul necesar ca principala zi de sărbătoare.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele de atunci și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

La Timișoara, de o bucată de vreme, locul de desfășurare a principalelor manifestări este bulevardul Take Ionescu. De dimineața, autoritățile locale au depus coroane și jerbe de flori la mai multe monumente din tot cuprinsul orașului. Cel mai important dintre acestea este în Parcul Central (Scudier), la Monumentul Ostașului. O mulțime de curioși au invadat ambele laturi ale bulevardului Take Ionescu în așteptarea defilării militare. Foarte mulți copii erau echipați de sărbătoare cu câte un steguleț, ori cu fulare și căciulițe tricolore.

La fel de emoționați erau și pensionarii de lângă nepoți. Majoritatea, nostalgici după vremurile când au fost și ei militari. De fapt erau cu gândul la tinerețea de atunci.
Formațiunea militară aliniată a dat onorul autorităților locale după ce a fost trecută în revistă de subprefectul județului. În tribuna ad-hoc formată simbolic la marginea carosabilului s-au aliniat politicieni din diverse formațiuni, parlamentari de Timiș, dar și reprezentanți ai misiunilor consulare acreditate la noi în oraș.

Rând pe rând au defilat, cu o cadență de invidiat, slujitorii în uniformă ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informații (SRI), Penitenciarului Timișoara, Direcției Poliția Locală a Municipiului Timișoara. Sigur că cel mai mult a atras atenția vehiculele și utilajele și tehniciile militare.

LĂSAȚI UN MESAJ