Ziua Judeţului Timiş – 28 iulie. CJT vrea să o marcheze printr-o hotărâre

188

Consilierii judeţeni din Timiş au pe masă un proiect de hotărâre ce vizează marcarea unei zile a judeţului. Potrivit documentului, aceasta ar urma să aibă loc în 28 iulie, odată cu instalarea administraţiei româneşti în judeţ.

“Se constată că de-a lungul timpului Județul Timiș a cunoscut numeroase momente de cumpănă și tumult istoric, însă administraţia românească în judeţul Timiş a fost instaurată pe data de 28 iulie, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române şi, în consecinţă, considerăm că este necesar ca această zi să fie proclamată ca Ziua Judeţului Timiş, alături de cea de 3 august, care a fost proclamată Ziua Oraşului Timişoara, prin Hotărârea Consiliului Local Timișoara nr.217/1999”, se arată în proiectul de hotărâre.

Administraţia română a judeţului Timiş a fost asigurată, în 1919, de primul prefect, dr. Aurel Cosma.

“Administraţia a fost preluată de către autorităţile române de abia în prima jumătate a anului 1919. Pe cale de consecință, în judeţul Caraş-Severin, administraţia a fost preluată de către autorităţile române în data de 28 mai 1919, primul prefect fiind avocatul dr. George Dobrin, iar în judeţul Timiş, pe 28 iulie acelaşi an, primul prefect român fiind avocatul dr. Aurel Cosma, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Român. Astfel se instalase, în data de 28 iulie, administraţia civilă românească, iar în 3 august 1919 a sosit, în Timişoara, armata română”, îşi motivează iniţiativa conducerea Consiliului Judeţea Timiş.

Potrivit legislaţiei în domeniu, consiliile judeţene pot adopta o zi a judeţului şi pot organiza evenimente care să o marcheze.

“Ziua Județului Timiș, eveniment de interes județean, va fi marcată de către autoritățile administrației publice locale și instituțiile publice de cultură din județ, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, în spiritul locuitorilor județului Timiș”, stipulează proiectul de hotărâre.

Finanţarea pentru organizarea evenimentelor cade tot în sarcina Consiliului Judeţean Timiş. Momentan nu s-a stabilit ce manifestări vor avea loc pentru a marca Ziua Judeţului Timiş. Bugetul alocat Culturii pentru anul acesta este de aproape 48 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ